Recensie

Persepolis 3 Deel 3


Een stripverhaal getekend door een Iraanse vrouw. Je komt het niet elke dag tegen. Iran is nu niet meteen het mekka van het stripverhaal. En vrouwen kunnen er, om het zacht uit te drukken, niet echt genieten van veel vrijheid. Het zal je dan ook niet verwonderen dat Marjane Satrapi naar Frankrijk verhuisde om er te studeren en te tekenen. En dit laatste met veel succes. Met haar autobiografische reeks Persepolis won ze twee jaar achter elkaar een prijs op het prestigieuze stripfestival van Angoulême.

In de eerste twee delen van Persepolis konden we lezen hoe Ruhollah Khomeiny in 1979 de macht greep in Iran. Een probleem voor de rijke, moderne en linksgezinde ouders van Marjane. Hun vrijheden werden ernstig beknot en de hoofddoek werd een vestimentaire verplichting. Wat later brak de oorlog met buurland Irak uit. Onzekere tijden die Marjanes ouders ertoe noopten hun dochter naar het vrijere en veiligere westen te sturen. In het derde deel zit Marjane in Oostenrijk. Hoewel ze de taal niet spreekt, maakt ze al gauw enkele vrienden. Maar toch heeft ze niet het gevoel dat ze er echt welkom is. Eerst verblijft ze in een gezin waarvan de ouders voortdurend ruzie maken. Later logeert ze in een klooster, maar daar vliegt ze na een tijdje buiten omdat ze de nonnen voor prostituees uitmaakte. Daarna woont ze in een gemeenschapshuis, samen met acht homo's. Marjane zit bovendien in haar pubertijd. Ze begint stilaan een vrouw te worden, beleeft enkele relaties die slecht aflopen en al deze problemen leiden bijna tot haar dood.

Dit lijkt allemaal zware kost. Maar het is zeker geen deprimerende strip. Satrapi loopt niet te koop met wat ze allemaal heeft meegemaakt. Ze is vooral een boeiend verteller. Pijnlijke ervaringen wisselt ze af met amusante anekdotes en dat maakt Persepolis meer dan leesbaar.

Het was David B. die Satrapi ervan overtuigde om Persepolis te tekenen. Hijzelf maakte al (meer dan terecht) furore met zijn eigen autobiografisch reeks L'Ascension du haut mal. En het moet gezegd, de tekenstijl van Satrapi is duidelijk beïnvloed door David B.: zwartwittekeningen, tot de essentie herleid, want het verhaal primeert. Uitgeverij Atlas zou deze reeks binnenkort ook in het Nederlands uitbrengen. Maak maar alvast plaats vrij in jullie boekenrek.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.