Recensie

Kapitein Kreiss 3 De spiegelplaneet


Kapitein Kreiss en z’n gevolg komen aan op de planeet Centauri A. Tot hun grote verbazing treffen ze daar een beschaving aan die wel héél erg lijkt op die van de aarde waar zij vandaan komen. De aliens zien er wel erg menselijk uit en ook de technologie vertoont opmerkelijk grote gelijkenissen (om niet te zeggen dat die volledig gelijk is). Verschillen zijn er echter ook, vooral cultureel dan. Niet Jezus wordt er vereerd, maar de godin Khanana, een begeerlijke dame die de planeet redde van de ondergang en van een insectenplaag. Al gauw verzeilen ze bij een ondergrondse protestbeweging waar ze een gigantische complot op het spoor komen van de grote multinationals die er alles aan doen om de mensheid onder de duim te houden en hen miljarden afhandig te maken. Natuurlijk willen de helden daar iets aan doen…
http://www.dorpsplein-etten.nl/wp-content/uploads/2013/02/John_Heijink.jpg
Het verhaal en de tekeningen zijn van John Heijink, een Nederlander die enige tijd in Spanje heeft gewoond en gewerkt. Naast vooral grafisch ontwerpen, heeft de man een passie voor het beeldverhaal. Na enkele kleinere publicaties in o.a. Striptuur en Amigos Magazine, vond z’n SF-verhaal “Kreiss” in Arboris een bereidwillige uitgever.

Het verhaal springt met grote sprongen voorwaarts. De gebeurtenissen en wendingen in het verhaal zijn nauwelijks bij te houden. Hierdoor wordt geen spanning opgebouwd en krijg je geen feeling met de hoofdpersonages. Behalve die tekortkomingen mis ik ook een aantrekkelijk overkoepelend raamwerk. Het enige wat daar min nog meer interessant is, is het gegeven van de almachtige multinationals die het gepeupel onvoorstelbaar manipuleren en uitpersen. Misschien ook het vraagstuk rond het hoe en waarom van een op aarde gelijkende wereld. Maar dat is jammer genoeg te weinig...

De tekeningen slingeren me heen en weer tussen een goed gevoel en afgrijzen. Laat ik met de positieve kant beginnen: de decors die de tekenaar neerzet zijn voorzien van erg veel detail en slagen erin om een goed totaalbeeld te scheppen. Aan de ruimteschepen is bijvoorbeeld de nodige studie vooraf gegaan. Dat merk je aan de details en uitwerking van de verschillende types voertuigen die ten tonele worden gevoerd. De gezichten van de opgevoerde personages slaan de bal echter volledig mis. Ze zijn weinig consistent en staan vaak in schril contrast met de goed uitgewerkte omgeving. Bovendien komt het geheel te artificieel over. Door de harde lijnvoering en de duidelijk digitale inkleuring missen de tekeningen leven. Had Heijink gekozen voor een wazigere, ruwere aanpak, dan was het eindresultaat hoogstwaarschijnlijk beter geweest.

Besluit: jammer, maar dit album kon me echt niet bekoren. Oudere tieners, die verhaalopbouw niet het belangrijkste vinden en graag van de hak op de tak springen, zullen de reeks misschien beter in hun hart kunnen sluiten.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.