stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

De lichten van de Amalou INT 1 IntégraleLes Lumières de l'Amalou - L'Intégrale


Auteurs
De kans dat u de auteurs kent is gering gezien hun beperkte oeuvre. Fans van Régis Loisel, zoals ondergetekende, zullen in ieder geval snel zien dat Wendling een min of meer gelijkaardige stijl heeft. De kans dat dit u bevalt is dan ook niet onaanzienlijk wanneer u genoot van Loisels werk.

Reeks
Deze intussen twintig jaar oude reeks werd als integrale tot nader order enkel uitgebracht in het Frans, maar de vijf aparte delen zijn wel verkrijgbaar in het Nederlands.

[1990] 1. Théo (Theo)
[1991] 2. Le pantin (De harlekijn)
[1992] 3. Le village tordu (Het gewrongen dorp)
[1994] 4. Gouals (Goeals)
[1996] 5. Cendres (As)

Het mag overigens gezegd zijn dat de integrale er wel zeer luxueus uitziet, mooi vormgegeven is en zelfs voorzien is van een leeslint. De originele prijs volgens de kaft is slechts €35, maar wees blij indien u het album vinden kan voor slechts €90

Verhaal
Het is steeds moeilijk voldoende te vertellen om de interesse te wekken van de potentiële lezer zonder al te veel te verraden van de verhaallijn. Ik ga me beperken tot (een vertaling van) de uitleg op de kaft.

Tot eeuwen geleden leefde er geen wezens op de wereld van de Legende, behalve een magiër genaamd Théo en een grote eikenboom. De twee sloten een pakt : de eerste zou de vorm der wezens verbeelden, welke de tweede het leven zou schenken. In ruil zou de magiër het eeuwige leven krijgen.

Maar in de loop der tijden verzwakten de krachten van de eik en Théo wou zijn macht verwerven. Vandaag staat hij op het punt zijn ambitie te realiseren: de boom zieltoogt ... en indien hij sterft verdwijnen alle wezens van de Legendewereld met hem.


(NB: ik heb geen flauw benul hoe "le monde de la Légende" naar het Nederlands omgezet is, dus mijn excuses als de vertaling wat gekunsteld overkomt)

Personages
Er zijn drie groepen in de wereld: de mensen, de transparanten en de fretten. Het verhaal draait voornamelijk rond die twee laatste. Daarnaast zijn er ook nog een aantal creaturen buiten categorie.

De voornaamste personages (behalve personages die nog niet ontsluierd mogen worden) zijn...

Théo, de magiër


Orane, zijn nicht en geliefde (hoezo incest?)


Ubu, een onverstaanbaar kereltje


Andréa, een op Victoriaanse leest geschoeide gentleman


Elwood, zijn naïeve dienaar


Mening
In tegenstelling tot de algemene tendens op het internet ben ik iemand die eerder over iets schrijft wanneer het positief is. Een recensie van mij zal dus niet gauw negatief zijn: als ik er over schrijf betekent het dat ik het de moeite waard vond - zo ook met deze integrale.

Zoals aangegeven ligt de tekenstijl me sowieso, maar ook de verhaallijn is van het soort dat ik graag heb: fantastische alternatieve werelden, sprookjes enzovoort. Ik lees liever verhalen die zich ver van het echte leven afspelen dan realistische verhalen. Om deze reeks te appreciëren dient men ook de werkelijkheid even opzij te zetten en de fantasie aan het werk laten om deze wereld met al zijn onwaarschijnlijkheden te aanvaarden.

De lezer wordt constant in het ongewisse gelaten en, net als de hoofdpersonages, op het verkeerde been gezet. Hoe het vork precies in de steel zit is niet meteen duidelijk. Een puntje van kritiek zou zelfs kunnen zijn dat men bij momenten enkele platen opnieuw moet lezen om goed te kunnen volgen.

Zelf was ik met plezier 244 bladzijden lang ondergedoken in een ander universum. Aan u om te ontdekken of dat voor u eveneens geldt.Dit is een recensie van een gebruiker.