Recensie

Urbanus - Omnibus 3 Deel 3


De reeks Urbanus staat reeds vele jaren (sedert 1983 om precies te zijn) garant voor een berg absurde humor in ‘t kwadraat. Standaard Uitgeverij is de lezers die deze reeks pas later oppikten nu ter wille met het uitbrengen van omnibussen die telkens 5 albums bevatten. Dit exemplaar bevat de verhalen 11 tem 15, met name:

De tenor van Tollembeek (1986)
Het gezin van Urbanus is sedert het vorige album verplicht om in het lokale telefoonhokje te wonen omdat hun huis is verkocht. Gelukkig heeft de zoon een briljant idee om de nodige fondsen te verwerven. Jammer genoeg zijn z’n zangtalenten niet bijster groot en een andere oplossing dringt zich op. Ook Jef Patat ruikt z’n kans...
Urbanus moet trouwen (1986)
Tollembeek is in alle staten! De jonge Petronella is zwanger. Van Urbanus dan nog! Maar die gelooft nog in bloemkolen en ooievaars die voor de kindjes zorgen. Hoe is dat dan mogelijk?
Radio Salami (1987)
Eddy en Urbanus zijn er de kop van in dat hun muziek niet meer op de radio wordt gedraaid en daarom besluiten ze om zelf een piraatzender op te richten. Bovendien zit de plaatselijke middenstand in zak en as door de erg belabberde omzet. Kunnen de 2 BV’s daar iets aan doen?
De geboorte van Urbanus (1987)
Als Urbanus in het huis van nonkel Fillemon oude films vindt over de jeugdige liefdesperikelen van z’n ouders, ruikt hij een zaakje. De inwoners van Tollembeek zijn happig om wat roddelvoer te komen opdoen. Of Eufrazie en Cesar even enthousiast zijn, is weer een heel andere vraag natuurlijk...
Het vlooiencircus (1987)
Urbanus bezit een heus vlooiencircus en tracht daar munt uit te slaan (of wat dacht u?). Verder zijn ook het verhaal ‘Urbanus loopt verloren’ en verschillende pagina-lange gags opgenomen in dit 15de deel.

Linthout en Urbanus overstelpen ons met de ene absurditeit na de andere. Hun inspiratie om de meest gekke en vooral onmogelijke situaties te creëren lijkt wel eindeloos. De albums staan steevast garant voor heel wat amusement. Wat me opviel was dat de humor nog minder ‘aangebrand’ is dan in de huidige albums. De auteurs zijn duidelijk mee-geëvolueerd met de tijdsgeest, wat waarschijnlijk verklaart waarom de reeks nog steeds een succes is. Dit wil echter geenszins zeggen dat de oude exemplaren moeten afgeschreven worden. Integendeel. Ik heb niet het genoegen veel Urbanus-strips te bezitten, maar dat zou met deze nieuwe uitgaven wel eens kunnen veranderen want ze staan garant voor heel wat zorgeloos ontspannen en genieten.

Standaard Uitgeverij brengt mooie verzamelalbums op de markt die niet echt dik zijn ondanks de 5 verhalen die erin staan. Ook de prijs is met €12,50 (dat maakt €2,50 per verhaal) héél schappelijk. Bovendien voelt het papier kwaliteitsvol aan. Een droom dus voor iedereen die de eerste albums graag in huis haalde maar ze niet vond of de totale aankoopprijs toch te hoog vond! De uitgever koos er voor om aan de originele albums niets te veranderen. Zowel de inkleuring als de teksten zijn behouden en dus wordt er steevast gesproken over ‘frank’ in plaats van euro.Dit is echter niet storend en kan de pret geenszins drukken.

Besluit: altijd al de eerste albums van Urbanus in huis willen halen? Of zoek je nog een betaalbaar cadeautje of bezighouding voor (jonge) tieners? Dit boek is het overwegen waard...



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.