stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

De kraker, de agent, de jurist en de stad 1 De kraker, de agent, de jurist en de stad


Een journalistiek stripboek, zo wordt deze aangekondigd. Klinkt gevaarlijk in mijn oren, want ik denk dan dat we ofwel een ellenlange, droge en moeilijke tekst voorgeschoteld gaan krijgen, ofwel een strip die kant noch wal raakt. Nochtans ben ik best al wat goede voorbeelden tegen gekomen, Sacco bijvoorbeeld, maar toch heerst die vrees. Is die in dit geval terecht? Neen, totaal niet. Ik verklaar me nader.Eerst en vooral overlaadt men de verhalen niet met kennis en interessante feiten, maar heeft men het ook echt omgevormd naar een interessant stripscenario. Het voelt dan ook zeer comfortabel aan om te lezen. Daarnaast zit het hele ding gewoon heel vernuftig in elkaar en maakt het gebruik van de sterke kanten van een strip. Elke partij heeft zijn eigen kleur en tekenstijl gekregen en volgens mij staan die kleuren ook voor iets. De krakers zijn in een opvallende, felle rode kleur weergegeven. Deze rode kleur is ver verwijderd van de bloed-kleur, maar geeft toch een duidelijk boodschap van passie voor hun gedachtegoed. Daarnaast weten velen onder ons ook dat links dikwijls de kleur rood krijgt, dus past het perfect met deze fel linkse groepering.
De politie is niet geheel onverwacht blauw. Is er een politiemacht in Europa die die kleur niet aanhangt? Iets anders kon dus eigenlijk niet.
De advocaten krijgen een voor mij onverwachte kleur, met name groen. Maar hoe verder je in de strip bent, hoe logischer het begint te lijken. Zij zijn vaak de stem van redelijkheid tussen de andere spelers. Natuurlijk zijn er twee kampen, ook bij hen, diegene die de krakers verdedigen en diegene die de krakers willen buiten krijgen. De manier waarop ze hun standpunten verdedigen is echter logisch en nogmaals, redelijk, waardoor je als lezer alle partijen beter begint te begrijpen. Zij verklaren veel maar tegelijkertijd proberen ze het systeem van binnen uit te veranderen of te verdedigen, afhankelijk van de partij. Het brengt de hele problematiek terug naar de essentie zonder verwaterd te worden door hardhandige politie-acties enerzijds en de niet zo vriendelijke tegenacties van de krakers. Er is nog een partij, de stad of misschien zelfs beter, de politiekers, die een enorme invloed hebben op de krakersrealiteit, maar die er tegelijkertijd niet echt verantwoordelijk willen voor zijn… meedraaien met de wind heet zo iets. En toch zijn het hun acties die de lont aansteken van deze explosieve situatie.Grafisch is het tevens geweldig impressionant om de clashes, of beter gezegd, de ontruimingen van de krakerspanden, te zien. De verschillende kleuren mengen zich dan onder elkaar, zonder echt ooit te vermengen. Zo is er één pagina, voor de helft rood en de helft blauw, waarbij de protestactie voor een ontruiming door de ogen van de twee wordt bekeken en aan elkaar gespiegeld. Beide partijen zitten zo vast in hun eigen gelijk en eigen verwachtingen dat de feitelijke situatie door beiden heel anders gelezen wordt en het dus alleen maar tot conflict kan leiden.

In België ben ik de krakers al wel een paar keer tegen gekomen op mij fotografische avonturen en dan kon ik het niet laten om met hen een babbeltje te slagen, dus echt onbekend was die wereld niet. Toch is de Nederlandse krakersbeweging lichtjes anders dan de onze, weliswaar dezelfde basisideeën achter het kraken, maar de hele attitude naar en behandeling van krakers is toch anders. Niet dat de Belgen staan te springen om krakers in de buurt te hebben, maar het is toch meer van 'leven en laten leven'. Maar het maakt helemaal niks uit, als je er hoegenaamd niks van kent. Alle informatie die je nodig hebt, komt in de strip aan bod, en het laat ruimte genoeg om na het lezen van dit, je eigen mening te vormen over de krakers. En dat laatste is een grote verdienste van dit boek en wellicht het gevolg van de journalistieke neutraliteit. Zoals al eerder gesteld, het zit vernuftig en goed in elkaar.

In het kort: ja, een journalistieke stripboek maar tevens veel meer dan dat..Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.