stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Amoras 4 Lambik


Amoras, de op dit moment zowat gekendste en hoogstwaarschijnlijk best verkopende reeks van Standaard Uitgeverij is aan z’n vierde album toe. Het wachten duurde lang en de verwachtingen waren hooggespannen… Heeft dit album de verwachtingen kunnen inlossen?
Wie niet weet waar ik het over heb en het laatste anderhalf jaar even op een andere planeet of ander continent zat, kan heel wat meer info vinden op het www: http://www.amoras2047.com/ en http://suskeenwiske.ophetwww.net/albums/amoras/ maar natuurlijk ook bij onze recensies van de vorige delen: ZIE REEKSPAGINA.
http://www.brainfreeze.be/wp-content/uploads/2014/10/vulkaan-amoras.jpg
Barabas staat op het punt om een doorbraak te forceren in het terughalen van Suske en Wiske, maar Lambik meent het hele probleem veel sneller en efficiënter te kunnen oplossen. Oorspronkelijk lijkt dat ook te lukken, maar een aantal onvoorziene gebeurtenissen en rampen strooien op meerdere vlakken roet in het eten. Tevens zien we verleden, heden en toekomst langzaam in elkaar vloeien...

Zoals je merkt (ook aan de titel trouwens) is Lambik hier min of meer het hoofdpersonage. Hij is volwassener dan in de reguliere reeks, maar toch zijn z’n naïeve, wat domme en eigenzinnige karakter gebleven. Op sommige momenten misschien net iets té veel.
In dit album neemt het donkere kantje van Jérusalem hoe langer hoe meer de bovenhand, waardoor ook de toon van het hele album verzwaart. Nog meer dan in de andere albums voeren fysiek én verbaal geweld de boventoon en vloeit er dus heel wat bloed. Je ziet er duidelijk aan dat deze reeks gemaakt is voor een volwassener en meer veeleisend jeugdig publiek. De vraag is hoelang je zo’n succesverhaal kan aanhouden?
Wel, hopelijk kan men de komende 2 (of 4?) delen nog voldoende inventief uit de hoek komen, want erg vernieuwend voelt het verhaal niet meer aan. Het gevaar van herhaling en voorspelbaarheid loert om de hoek. Hopelijk kunnen de auteurs daar goed mee om in de laatste albums en weten ze ons voldoende te verrassen zodat het lezerspubliek eensluidend positief kan blijven.
http://www.stripspeciaalzaak.be/beelden/Besprekingen_2014/Amoras4_PR.jpg
Over de tekeningen is al veel gezegd. Ik blijf fan en kan de gehanteerde stijl nog meer appreciëren dan vroeger omdat de ruwe tekeningen erg goed passen bij het ruwe en apocalyptische verhaal.

Een interessant weetje voor de fans: samen met het verschijnen van Lambik lanceert modeketen Jbc een unieke T-shirt collectie gebaseerd op Amoras2047. Bekijk ze HIER - heren en HIER - dames.

Besluit: ik ben nog steeds een groot fan van deze reeks, voornamelijk omwille van het vernieuwende aspect dat men aan een reeds erg langlopende reeks heeft kunnen geven. Uitkijken maar naar deel 5 dat in mei 2015 verschijnt.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.