Recensie

Het paradijs verloren 1 Het paradijs verloren


Eenvoudig kan het niet zijn, een gedicht in blank vers van meer dan 10000 versregels (neen, dit is geen typefout, het gaat wel degelijk over tienduizend) omzetten in een beeldroman van 316 bladzijden, maar Pablo Auladell heeft het gedaan. En hoe! Dat het een en ander niet van een leien dakje is verlopen, moet niet verwonderen. Na de uitgave van deel 1 in 2010, kwam het hele project op de helling te staan en zag het ernaar uit dat dit verhaal nooit volledig zou verschijnen. Gelukkig was daar uitgeverij Minos die na 2 jaar aan de auteur vroeg om dit epos te voltooien. Nog eens 3 jaar later waren de 3 delen ‘Een tuin der lusten’, ‘De eerste herinneringen van de wereld’ en ‘Het vlammende zwaard klaar’ en werden deze samen met het eerste deel ‘Satan’ gebundeld in dit imposante boek ‘Het paradijs verloren’.
https://i.imgur.com/EN4mbpW.jpg
Het verhaal gaat over de opstand van Lucifer (Satan) tegen God en de straf die hij hierdoor oploopt. Uit op wraak beslist de gevallen engel om Gods laatste schepping, de mens, te verleiden om ongehoorzaam te zijn aan z’n schepper.
De schrijver van dit epos, John Milton, geldt als één van de belangrijkste schrijvers uit de Engelse literatuurgeschiedenis. Hij schreef dit omstreden gedicht over de val van de mens en z’n verdrijving uit het paradijs tussen 1658 en 1663. Hoewel hij zelf aangaf dat hij slechts de wegen van God tegenover de mensen wilde rechtvaardigen, dachten bepaalde critici dat hij de macht van de kerk in vraag stelde. Iets wat in die tijd niet vanzelfsprekend was...
Uit dit boek blijkt dat het Godsbeeld dat de christenen vroeger hadden, duidelijk verschilt van dat van nu. God is een schepper die zonder veel genade heerst over zijn scheppingen en een enkele misstap (het eten van een appeltje!) onmiddellijk streng bestraft. Ook oorlog en strijd zijn Hem niet vreemd. Heel wat anders dus dan het vredelievende beeld dat de Kerk heden ten dage ons meestal wil voorschotelen.
http://www.actuabd.com/IMG/jpg/paradis_152.jpg
Ik heb er geen idee van hoe nauw deze graphic novel aansluit bij het oorspronkelijke gedicht, maar ik vermoed dat het een mooi beeld geeft van dit meesterwerk van Milton. Dit hele werk toont erg mooi hoe men verhaalt over de ondergang van Lucifer en diens verlangen tot wraak. Wat mij echter nog het meeste aanspreekt, zijn de filosofische overdenkingen die je je maakt tijdens het lezen. Zowat gedurende het hele boek stel je de kerk en de bijbelse verhalen in vraag en sta je verwonderd over hoe mensen zich kunnen wentelen in hun ellende door verhaaltjes over een almachtige god die even snel straft als zalft en die het heel normaal vindt dat zijn ‘gelijken’ knielen voor hem en zijn zoon. Gemakkelijk is het allemaal niet, maar feit is dat dit boek leest als een trein en dat je hier véél vlotter door zal geraken dan door het originele werk!
http://www.actuabd.com/IMG/jpg/paradis_284.jpg
Dat Auladell weg kan met potlood en papier is gauw duidelijk. De tekeningen zijn adembenemend en ademen een sfeer uit die perfect aansluit bij het hele verhaal.
Door de lange periode waarover dit werk tot stand kwam, zie je dat het tekenwerk en de inkleuring een serieuze evolutie ondergingen. In die mate zelfs dat de tekenaar bijna op het punt stond om te herbeginnen. Uiteindelijk heeft hij daar van afgezien en besloot toch maar het werk te laten zoals het is. Hij bracht enkel de nodige wijzigingen aan in de eerdere delen om de consistentie te waarborgen. Doordat de evolutie geleidelijk plaatsvindt, heb je dit echter nauwelijks door.

Besluit: een prachtige uitgave van Sherpa die de literatuurliefhebber zeker zal bekoren maar die ook een verrijking is voor de lezer die anders nooit tot de klassieke literatuur zou doordringen.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.