Recensie

Charley's oorlog 2 1 augustus 1916 - 17 oktober 1916


Charley's oorlog: Graphic novel over een jonge soldaat in de eerste wereldoorlog. Dat is de tekst die centraal bovenaan de cover staat. En daar heb je zowat het hele verhaal correct mee samengevat. Na de positieve, ja zeg maar lovende recensie van het eerste deel staan de verwachtingen hoog gespannen. Wees gerust, deze worden volledig ingevuld. Charley's oorlog is een stripklassieker. Niet alleen door zijn prachtige, realistische tekeningen maar ook en misschien zelf vooral door zijn accuraatheid. Het is dan ook niet voor niets dat de flegmatieke Engelsen deze strip aanzien als "the best British war comic ever made".
http://images.sequart.org/images/5-snell.jpg
Wat ook een rol speelt om deze strip zo op te hemelen is het feit dat die van eind jaren zeventig, begin jaren tachtig werd gepubliceerd en nog niets van zijn pluimen heeft verloren. We mogen hier namelijk gerust spreken van een totaal ander tijdperk wat het stripbeleven aangaat.
De uitgever heeft gekozen om de strip zo uit te brengen als toen die voor het eerst werd gepubliceerd in 1979. Wekelijks verschenen er drie tot vier pagina's in het Engelse tijdschrift "Battle". Dit verklaart de steeds weer terugkerende kop met een korte samenvatting van de vorige afleveringen. Kan misschien gek lijken maar het tonen van het originele in al zijn facetten is een pluspunt voor deze uitgave. Doordat deze strip in weekafleveringen werd aangeboden, dus niet in zijn geheel werd afgeleverd, waren er enkele originele tekeningen niet meer beschikbaar. Maar voor alles bestaan oplossingen. De Engelse uitgever loste dit op door scans te maken van gedrukte exemplaren en deze zodanig te bewerken dat de scan nauwelijks van het origineel te onderscheiden valt.
Een volgend gegeven is ook belangrijk voor de lezer die dit tweede deel in handen neemt. Doordat Charley's oorlog bestond uit wekelijkse aflevering had je op het einde van elk deel een cliffhanger. De reden daarvan is alom bekend. Men wekt de nieuwsgierigheid waardoor de lezer zeker het vervolg wil weten en de volgende Battle aanschaft.
https://ww1photographs.files.wordpress.com/2013/01/charley2.jpg
Over de tekeningen is al veel gezegd geweest. Laten we het in deze tweede recensie iets gedetailleerder hebben over de lay-out van de strip. De tekenaar Joe Colquhoun benut alle aspecten van een Engelse pagina lay-out (denk aan andere strips zoals Storm en Trigië van Don Lawrence). De stroken op de pagina lopen door elkaar en zijn ongelijk. Ze zorgen voor een chaos in de bladindeling. Op deze manier kan Colquhoun zijn complexe opdracht effectief en krachtig uitwerken.

Charley's oorlog zou verplichte literatuur moeten zijn op de middelbare scholen op het moment dat men in de les geschiedenis WOI aanpakt. Het bevat het hele pakket: info, drama, realiteit, hier en daar de nodige portie humor (noem het sarcasme) en diepmenselijke gevoelen tijdens een mensonterende periode in onze geschiedenis.
Wat mezelf betreft: een dijk van een strip die vaak uit de stripkast zal gehaald worden om te herlezen.

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.
.....
John McCrae (30 november 1872 – 28 januari 1918)

https://fwwkentmedway.files.wordpress.com/2013/07/poppy.jpg



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.