Recensie

Kersten, de lijfarts van Himmler INT 1 Kersten, de lijfarts van Himmler


In iedere oorlog zijn er personen die belangeloos hun leven op het spel zetten voor hun medemensen. Waarbij ze gevangenen, gedeporteerden en vluchtelingen onder de neus van de bezetter in veiligheid brengen. We houden het in deze bespreking bij de Tweede Wereldoorlog, waarbij we niet kunnen nalaten om even het vierluik: ‘Oorlogsvrouwen’ aan te stippen Een serie die vier vrouwen belicht, waarvan we trouwens nog nooit hadden gehoord. Die hun hele hebben en houden tijdens W.O. II op het spel zetten, ja zelfs hun leven veil hadden om onderdrukten een beter leven te bezorgen. Maar er zijn er anderen, die eveneens met gevaar voor eigen leven mensen hielpen, maar met soms heel wat andere bedoelingen dan bovenstaande vrouwen. Zo één iemand was Kersten (1898 – 1960), en de titel van het album: ‘Kersten, de lijfarts van Himmler’, laat niet echt veel aan de verbeelding over.

http://i.imgur.com/UiQ4l6X.jpg

Hij was niet van Duitse afkomst, maar bezat de Finse nationaliteit, wat hem tijdens diverse hachelijke ondernemingen meer dan eens zijn leven redde. Aan het begin van het verhaal bevindt hij zich in Stockholm in het Ministerie van Buitenlandse zaken, juni 1945. Waar hem tot zijn verbazing en tegen alle overeenkomsten in, met de inmiddels uit zijn functie ontheven minister van buitenlandse zaken, zijn naturalisatie tot Zweeds burger verworpen werd. Dit op verzoek van de pas aangetreden minister. Die Kersten beschuldigd van collaboratie met de nazi’s. Ja, zelfs zijn inspanningen ten gunste van de bevrijding van een groot aantal Joden toeschrijft aan graaf Bernadotte. Als de secretaris van de minister zich verder verdiept in Kersten dossier ontdekt hij dat de visie van de minister niet overeenkomt met wat Kersten minutieus noteerde in zijn dossier. Het onthult dat Kersten met zijn functie als lijfarts van Himmler heel wat levens redde, maar zich hierbij steeds bescheiden opstelde, en zelden of nooit op de voorgrond trad.

http://i.imgur.com/rWWgjdL.jpg

Het scenario van Patricia Perna, is er eentje met vele flashbacks, die zich afspelen tussen 1939 en 1953. En wordt gebracht als een psychologische spionagethriller. Waaruit blijkt dat Kersten meer dan eens op een slappe koord balanceerde. Hij zit niet allen gebonden aan de Finse geheime dienst, ook de Britten doen hun duit in het zakje. Aan de andere kant zijn er een aantal Duitse kopstukken die Kersten niet waarderen en zijn vriendschap met Himmler met lede ogen aanzien. Zij staan onze arts meer dan eens naar het leven, maar worden telkens opnieuw teruggefloten door Himmler. Ook de persoonlijke twijfels van Kersten worden belicht, die een uiterst gevaarlijk spel speelt bij het inwinnen van inlichtingen, het forceren van gunsten en het doorspelen van inlichtingen. Meer dan eens wil hij er de brui aan geven en vluchten. Hij bevindt zich immers in het gezelschap van de gevaarlijkste individuen van het Derde Rijk. Hierdoor moet hij optornen tegen zijn angsten en de constante spanning waaronder hij gebukt gaat. Wat opvalt is dat het scenario nergens een oordeel velt over Kersten als figuur. Of hij sympathie koesterde voor de nazi’s en hun ideeën, of dat hij gewoon handelde uit medelijden voor zijn medemens wordt nooit in de verf gezet. Het gegeven van het biografisch en historisch correct scenario, aangevuld met een aantal fictieve wendingen is beklemmend, fascinerend en complex. We ontdekken waarom Gestapo-chef Heydrich vermoord werd, krijgen de niet al te beste mentale conditie van Hitler in de maag gesplitst en vernemen hoe graaf Bernadotte in het plaatje past. De realistische tekeningen van Fabien Beduel (‘Een lange bloedige nacht’) geven het verhaal een extra cachet en weten de beklemmende sfeer extra te benadrukken. De donkere grauwe inkleuring van Florence Fantini voegt een extra pluspunt toe aan de sombere sfeer van het verhaal. Pure klasse dit album. WG.

http://i.imgur.com/XbLN7Qb.jpg



Dit is een recensie van een gebruiker.