Recensie

Lady Spitfire 3 Een voor allen, allen voor haar


Tijdens Wereldoorlog Twee waren het vooral de vrouwen die wereldwijd de economie draaiende hielden. Terwijl hun mannen, zonen, vrienden en verloofdes vochten aan het front werkten ze ijverig op de velden en in fabrieken waar bommen werden geproduceerd of herstelden ze schepen. Ondanks hun moed en doorzettingsvermogen om het land draaiende te houden, traden ze zelden of nooit op de voorgrond als leidinggevende. Laat staan dat ze ook maar konden deelnemen aan de gevechten als soldate of als vliegenier. Wat wel kon voor hen, was herstelde of nieuwe vliegtuigen, die niet voorzien waren van bewapening, afleveren op de hen toegewezen legerbasissen. Toch is er één eenheid van de Royal Air Force waar een vrouw moedig haar mannetje staat.

http://i.imgur.com/a2pRkPt.jpg

Dit in squadron 1B dat gelegerd is in Brighton. Hier wordt de Française Laure Chevalier ,die onder de naam van Charlie als piloot door het leven gaat door de manschappen op handen gedragen. Niet alleen omdat ze een vrouw is, maar ook omwille van haar moed en inzet. Wat zich vertaald in de diverse overwinningstekens op de vijand, die aangebracht werden op haar toestel. Haar (mooie) leventje had schier onbeperkt kunnen doorgaan, als er geen nieuwe rekruten de eenheid hadden vervoegd. Een van deze nieuwelingen is Turner, de zoon van admiraal Turner. Hij is een man die denkt dat hij omwille van de functie van zijn vader gewoon zijn gang kan gaan. Hij weigert de opdrachten van Charlie te aanvaarden, waardoor beiden meer dan eens in de clinch gaan. Turner wil zich bovenal bewijzen dat hij beter is dan een vrouw. Dat hij hierdoor de ene na de andere stommiteit opstapelt en het leven van zijn vrienden meermaals op het spel zet zal hem worst wezen. Hij moet en zal deze Française eens een lesje leren.


Als op zekere dag Turner een vijandelijke Messerschmitt neerhaalt oppert Laure het idee, om het toestel te herstellen. Met als doel, dat zij als piloot de Duitse luchtvloot zal infiltreren, waardoor ze de gegevens van hun bewegingen en posities meteen kan doorgeven aan haar vrienden. Waardoor deze sneller in actie kunnen treden om alzo Engeland te beschermen tegen de vijand. Maar beste vriend Turner steekt gewoontegetrouw stokken in de wielen. Wat uiteraard de nodige problemen met zich meebrengt. ‘Lady Spitfire’, is één van die stereotiepe oorlogsverhalen waarin moed, volharding en vaderlandsliefde overheersen. Een gegeven waarop het scenario van Sébastien Latour volop op inspeelt. Hij toont een populair iemand die belaagd wordt door een vrouwonvriendelijke onverlaat. Waardoor de lezer instinctief aanvoelt dat dit vuurwerk zal opleveren. En wat voor een vuurwerk! Dat zich niet alleen afspeelt op de grond, maar doorgaat eens de toestellen opstijgen. Menige pagina wordt gevuld met heroïsche luchtgevechten met slachtoffers aan beide zijden. Waarbij de Duitse aanvaller veelal aan het langste eind trekt en met de staart tussen de benen moet afdruipen.


Een gegeven dat tekenaar Maza mooi weet uit te beelden. Prachtige scènes van uit elkaar spattende vliegtuigen tegen een hemelsblauwe of bewolkte hemel, waaronder de grijze zee de overlevenden of doden opvangt. Of een grasgroen veld waarin een diepe geul aantoont waar een vliegtuig in nood zijn laatste landing maakte. Tevens weet Maza via zijn figuren het kleinzielige van Turner en de moed van Lauren mooi uit te beelden. Waardoor de figuren menselijker overkomen. Ik heb mij alvast een halfuurtje prima geamuseerd met dit oorlogsdrama doorweven met intriges en pure oorlogswaanzin. Hopelijk laat het vierde album niet te lang op zich wachten. WG.



Dit is een recensie van een gebruiker.