Recensie

Centaurus 2 Het vreemde land


In het tweede album van Centaurus volgen we verder de ontwikkelingen die in het eerste deel te berde kwamen.

En die ontwikkelingen situeerden zich op 2 vlakken. Enerzijds komen we meer te weten over de onverklaarde vondst bij de inspectie van het ruimteschip, maar anderzijds volgen we het selecte groepje dat planeet Vera begint te ontdekken.

Hierbij komen we een paar merkwaardige dieren tegen, en merkwaardige fenomenen waarvoor niemand een verklaring heeft. Het is dus, zoals de titel aangeeft, een vreemd land, maar wat misschien het meest bevreemdend is is dat het zo herkenbaar blijkt te zijn voor de ontdekkingsreizigers, en voor ons als lezer.

Langzaamaan wordt ook duidelijk dat de vondst in het ruimteschip misschien niet los staat van het groepje dat op Vera rond aan het trekken is.

Dat op zich zou al een boeiende dubbele verhaallijn opleveren, maar als toemaatje blijken ook de persoonlijkheden van de ontdekkingsreizigers stof tot bijkomend intiriges en complicaties te leveren.

"Centaurus is een topontmoeting van de drie groten van de SF en het bovennatuurlijke in een inventieve en originele serie met respect voor het genre".

Voila, dat lees je op de achterzijde van de beide albums die tot nu in deze reeks verschenen zijn. Hoogdravend? Publiciteitsjargon van de uitgever? Té ambitieus? Enige kritische benadering drong zich toch wel op toen ik de serie ter hand nam.

Maar na 2 albums kan ik niet anders dan de door de uitgever zelf toebedachte lof onderschrijven.

De opbouw van de verhaallijnen met hun onderlinge versmeltingen of raakpunten is klassiek. Eerst werden de hoofdrolspelers geïntroduceerd, de setting werd weergegeven en het plot beetje bij beetje ontplooid. In dit 2e album komt het verhaal op volle toeren en wordt die bijkomende lijn van intermenselijke relaties eraan toegevoegd. Verhaaltechnisch bijzonder goed uitgewerkt, puur vakmanschap.

Wat de verhalen zelf betreft, ze zijn boeiend. Je wil weten hoe het nu zit, je bent geïntrigeerd door de ontdekkingen en vondsten. Er is nog heel veel onverklaard, maar je voelt dat alles zal samen komen. Hoe bovennatuurlijk ook, het lijkt nergens ongeloofwaardig. Ook dat is een grote verdienste.

http://www.yendor.nl/catalog/images/products/203936_5.jpg

Dat grootmeesters in het genre Léo en Rodolphe voor het scenario instonden verklaart natuurlijk veel. Het aantal merkwaardigheden in fauna en flora, waar Léo sinds Aldebaran een patent op heeft, blijft beperkt. Net voldoende, eigenlijk.

De tekeningen van Janjetov dragen bij tot het verhaal. Ze zijn gedetailleerd waar dat nodig is, zonder overdaad.

Centaurus is zo een reeks waarvan het je spijt dat je die te vroeg hebt ontdekt, want je wordt zo gebeten door het verhaal dat je de geplande 5 delen in 1 ruk wilt uitlezen. Daarvoor moeten we nog geduld hebben, maar enige hunkering (door de eerste beide delen al te lezen) kan het plezier later alleen maar vergroten.

Topreeks!



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.