Recensie

Het leven van Anne Frank 1 Het leven van Anne Frank


Jah, waarschijnlijk ben ik wel de laatste der Mohikanen wat het lezen betreft van het boek "Het Achterhuis", het dagboek van Anne Frank. Vaak ter hand genomen maar nooit gelezen. Iets wat me vaker overkomt met dingen die de hemel wordt ingeprezen. Films, muziek, boeken, ja zelfs strips. Te veel reclame zorgt vaak voor een afkeer, noem het angst voor een ontgoocheling.

En dan is daar de strip. De eerste strip geautoriseerd door het Anne Frank Huis. Het Amerikaanse duo Sid Jacobson en Ernie Colon hebben deze zware opdracht op zich genomen, gesteund door de deskundige kennis van de Anne Frank Stichting. Voor alle duidelijkheid is het niet "Het Achterhuis" dat hier in stripvorm wordt uitgegeven, maar wel een biografie van het leven van Anne Frank. Veel gegevens die vanaf 1942 werden opgetekend in het dagboek van Anne waren wel de basis voor het verhaal vanaf pagina 71.

Het verhaal start veel vroeger dan "Het Achterhuis". We maken eerst kennis met de ouders van Anne. Hoe Otto Heinrich Frank en Edith Hollander elkaar voor het eerst ontmoeten. Het is pas bij de tweede ontmoeting in San Remo dat ze tot elkaar aangetrokken worden en twee maand later, 12 mei 1925, huwen. En zo kabbelt het verhaal rustig verder met de geboorte van Margot Betti Frank, het zusje van Anne, en twee jaar later die van Annelies Marie Frank zelf. We leren op een kalme, gezapige manier de rest van de familie en vrienden kennen. Wel tegen een achtergrond van het opkomend nazisme. Regelmatig wordt het verhaal onderbroken door een "momentopname" waarin Sid Jacobson en Ernie Colon in het kort uitleggen wat er op dat moment in Duitsland gebeurt. Deze combinatie geeft een extra dimensie aan het verhaal. Je kan een link leggen tussen het leven van de familie Frank en de evolutie van het nazisme dat met rasse schreden vooruit gaat. Enkele van die "momentopnamen" die belicht worden en bepalend waren voor de Tweede Wereldoorlog: de Duitse economische crisis; de opkomst van de nazipartij; de Neurenbergse wetten; ....
En dan komt de angst voor de jodenhaters en de vlucht uit Frankfurt naar Amsterdam.

Het verhaal is dus veel meer dan het boek van Anne. Je krijgt een hele resem informatie over niet alleen W.O. II maar ook W.O. I waar de vader van Anne, Otto, in dienst ging in het Duitse leger. Deze brave man die ging vechten voor "zijn" vaderland. Wat een afknapper.
Daarom is het mooi dat Otto Frank, de enige overlevende van de onderduikers in het achterhuis, op het einde terugkeert om het verhaal af te sluiten.

Om het even kort over de tekeningen te hebben: die konden iets beter. De morfologie klopt soms niet helemaal, ogen en neus staan niet altijd centraal in het gezicht, de verhoudingen kloppen niet altijd. Maar laat dit de pret niet drukken. Ook al is het woordgebruik hier misschien wat misplaatst.

Er is daarentegen wel veel aandacht gegeven aan de decors. Deze zijn minutieus in beeld gebracht zonder dat ze je overrompelen. Er is dan ook uitgebreid gebruik gemaakt van authentieke collecties van de Anne Frank Stichting en het Anne Frank Fonds in Basel (Zwitserland). Deze collecties bestaan uit foto's, brieven en objecten van de familie Frank.

De waarde van dit boek is zeker te vergelijken met Maus. Het is gevaarlijk om vergelijkingen te maken, maar dit moet dan maar. Met dat verschil dat de tekeningen realistischer zijn en je met echte mensen te maken hebt.

Eindbeoordeling: een must. Ligt het aan mijn onwetendheid wat betreft Anne Frank en haar dagboek of zorgt dit net voor de onpartijdigheid van de beoordeling, ik weet het niet, maar het liet een enorm diepe indruk op me na. Bij het volgend bezoek van de bib neemt ondergetekende zeker "Het Achterhuis" uit de rekken.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.