Recensie

Het graf van de keizer 1 Het graf van de keizer


schilderingen en tekst: Gerolf van de Perre
genre: proteststrip, cultuurbeschrijving, tijdsbeeld

Ik spreek hierboven over een proteststrip omdat ik weinig anders weet te bedenken, maar van een luide verontwaardiging is hier geen sprake. Twee jongetjes lopen door een afbraakwijk in Peking (dat neem ik tenminste aan) en slaan aan het fantaseren. Ze gaan op zoek naar begraven schatten in een denkbeeldig keizerlijk graf. Het verhaal is zo simpel dat ik het hier niet eens uit de doeken doe.
De lezer zal zich ongetwijfeld de schrijnende televisiebeelden herinneren van de ontruimingen in verband met de bouw voor de Olympische Spelen in China. Het zijn dergelijke gebeurtenissen waarin de twee hoofdpersoontjes verzeild zijn geraakt. Verder is dit niets anders dan het tonen van het leven in een andere cultuur in onze eigen tijd.
Wat is nu het bijzonder van deze strip? Dat alles zo herkenbaar is, dat alles zich met hetzelfde gemak in Nederland of België had kunnen afspelen. Dat de kenmerkende aspecten getoond in dit historische tijdbeeld van China helemaal niet zo Chinees zijn. Wat is de wereld toch klein.

We ontmoeten hier een bruingebrand dorpsjongetje dat vertelt van de meloenen die op de grond groeien, waarop zijn stadsvriendje reageert met te zeggen, dat alles wat van de grond komt slechts afval is. Onlangs vernam ik dat op de televisie een Nederlands kind te kennen gaf, dat boerenkool groene snippers in een zakje zijn en geen voorstelling had van de plant die daaraan ten grondslag ligt. Het moderne Chinese kind is net als onze kinderen vervreemd van de natuur, maar fantaseren kunnen ze hier en daar.
Afbraak en nieuwbouw zijn essentieel voor de ontwikkeling van elke stad, waar ook ter wereld. Schaal en juridische achtergrond mogen anders zijn, maar er is geen verschil tussen de sloop van de eertijds zo geroemde Bijlmermeer en hele wijken in de Chinese hoofdstad. In Brugge en Gent heb ik ook verkommerde oude panden gezien en zo is het ook met huizen die nog uit de tijd van de keizers stammen.
Nog niet zo lang geleden was in de Haarlemse Hallen een tentoonstelling van een Arubaans kunstenaar wiens artistieke objecten waren vervaardigd van alles wat op het strand aanspoelde. Dit blijkt niets bijzonders want in China doen ze dat ook. De kunstenaar die afval verzamelt om de goede oude tijd te karakteriseren; hij leert de twee straatschoffies dat de echte schatten in onze geest huizen.
Het verzet tegen de aanleg van de Drieklovendam verschilt in niets van onze rebellie tegen de Betuwelijn.
In Peking verzucht een oude man, wijzend naar de hoogbouw, dat je vroeger bij iedereen aan tafel mocht. Ook bij ons klagen mensen dat alle gemoedelijkheid in de appartementencomplexen verdwenen is.
Wat is het verschil tussen mensen die hier schamperen over de slonzige kleding van Turkse moeders en Chinezen die geen bloteriken (ons jongetje met zijn bruine bovenlijf) van het platteland in een ‘deftig’ restaurant wensen te zien.
Zoals wij in Nederland in onze gesprekken verwijzen naar de Maagdenhuisbezetting of de rellen tijdens de kroning van Beatrix, zo praat de Chinees over de Culturele Revolutie.

De mens verandert, zijn wereld verandert en toch is er nooit iets nieuws onder de zon.

Gerolf vertelt dit alles met schilderwerk dat goed gelezen moet worden. De twee kinderen die opgesloten zijn in hun eigen fantasie, worden uitgebeeld met een sfeer, een doorzichtige bol. De uitdrijvers die met veel geweld weerspannige bewoners uit hun huis zetten, hebben geen gezicht en verbeelden zo het schimmige politieke spel die het menselijk leed moet verhullen.

Het verhaal is niet spannend, niet aandoenlijk, niet cynisch, niet schokkend, niet vertederend maar wel heel verhelderend. Elk boek is nog geen literatuur of woordkunst, het merendeel is simpelweg productie, en zo is het ook met strips. Ik wil hier niet direct van stripkunst spreken, maar met dit album gaat het toch sterk die kant op.

Slechts een aanmerking. Waarom zijn de pagina’s niet genummerd?



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.