Recensie

Daredevil (Nona Arte) 1 Wedergeboorte


Dit verhaal, dat dateert van het jaar 1986, is van de hand van Frank Miller (tekst) en David Mazzucchelli (tekeningen). De eerste naam zal bij velen een belletje doen rinkelen want hij werkte mee aan een hele rits bekende comics zoals 300, Martha Washington, Batman, Sin City,... (voor een uitgebreidere lijst KLIK HIER). Mazzucchelli is waarschijnlijk minder gekend, hoewel hij meewerkte aan comics als Star Wars en Batman. 2 namen van het nodige kaliber dus.
Marvel bundelde het verhaal dat verscheen in de Daredevil-comics 227 t.e.m. 233 in dit 174 bladzijden tellende boek. Na een uitgave in 1989 door Junior Press waagt nu ook Nona-Arte zich aan dit album.

Zoals het een verhaal van de jaren '80 betaamt, is het tempo van dit album eerder rustig. Geen van begin tot einde van de bladzijden spattende actie. Wel nemen de auteurs alle tijd om de geschiedenis van Daredevil uit de doeken te doen. Beetje bij beetje wordt ook de niet-kenner ingewijd in de voorgeschiedenis van deze held en zijn gevaarlijkste tegenstrever. Soms zelfs iets te uitgebreid en iets te vaak, waardoor het verhaal wordt afgeremd. De zo aangeboden kennis is voldoende om het verhaal te begrijpen, maar het gevoel dat je beter ook de ontstaansgeschiedenis van Daredevil leest, blijft toch hangen (voor wie denkt de oplossing te vinden in het bekijken van de film moet ik ontgoochelen: deze Hollywoodprent wijkt behoorlijk sterk af van de strips zodat je hier en daar bedrogen uitkomt. Lees ook op Wikipedia).
Verder is er weinig op te merken aan het scenario van Miller. Het idee om de man achter Daredevil alles af te nemen (werk, huis, vrienden, hoop,...) in plaats van hem simpelweg te vermoorden is knap uitgewerkt en ook de karakters en hun gevoelens zijn goed uitgewerkt. Enkel over het optreden van enkele andere superhelden (waarmee Daredevil blijkbaar reeds te maken had) aan het eind van het boek ben ik niet echt te spreken. De enige reden die ik kan verzinnen om hen op het einde van het verhaal te laten meedoen is dat de auteurs de opdracht kregen van de uitgeverij om die personages weer onder de aandacht te brengen en zo het publiek warm te maken voor andere uitgaves.

De tekeningen zijn duidelijk gedateerd. Dat neemt niet weg dat Mazzucchelli houdingen, bewegingen, verhoudingen en perspectief perfect weet weer te geven. Hier en daar zitten beelden (o.a. enkele close-ups) die je echt kunnen ontroeren.

Besluit: het verhaal is best te pruimen maar de snelheid is niet meer van deze tijd. Ook de tekeningen zijn niet dusdanig overweldigend dat dit een impulsaankoop wordt. Tot slot wil ik de bedenking uiten dat het waarschijnlijk zinvoller (lees: economisch rendabeler) was geweest om dit boek uit te brengen met het verschijnen van de film, maar daarvoor is men dus rijkelijk te laat.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.