stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Tijl 1De twist in het sticht

Avatar beus
1503
De titel van dit verhaal klinkt nogal vreemd voor een Vlaming zoals ik. Tijl Uilenspiegel is een gekend figuur, maar wat een sticht is was me totaal vreemd. Gelukkig is er altijd wikipedia om op terug te vallen. Daar leren we dat en sticht een gebied is waarover een abt of een bisschop als vorst wereldlijke zeggenschap had.
In Nederland wordt met Het Sticht doorgaans het Sticht Utrecht bedoeld, het gebied waarover de bisschoppen van Utrecht in de Middeleeuwen als prinsbisschoppen de landsheerlijkheid uitoefenden.

Wij kennen Tijl Uilenspiegel vooral door de romanbewerking van Charles de Coster, die situeerde Tijl in de Spaanse periode en maakte van de vagebond in soort van Vlaamse Wilhelm Tell, een vrijheidsstrijder die vocht tegen de Spaanse overheersing. Maar de oorspronkelijke verhalen speelden zich al vroeger in de geschiedenis af, en situeerden zich ook meer in Duitsland en Nederland. Tijl en zijn kompanen Nele en Lamme Goedzak zijn eerder figuren die mensen bedriegen en oplichten om zo zelf zorgeloos door het leven te kunnen gaan, ze profiteren van de domheid en de goedgelovigheid van de mensen.

Als je dit weet is het dan ook al logischer dat het verhaal zich afspeelt in de vijftiende eeuw in Utrecht, in het midden van de haakse en kabeljauwse twisten. (nog zoiets waar ik als Vlaming nog niet van had gehoord). Gelukkig wordt er in het begin en op het einde van het album wat duiding gegeven om dit te duiden.

Ron Schuijt, die zowel instaat voor het verhaal als de tekeningen, is een Nederlander die vooral gekend is als illustrator. Hij heeft wel een leuke levendige eigen stijl, die er bedrieglijk eenvoudig uitziet. Hij bouwt zijn pagina’s met zorg op, en is blijkbaar zwaar fan van dik aangezette wenkbrauwen!

Misschien schrikt de reeksnaam je wel af, en denk je aan een muffe Vlaamse streeklegende, maar niets is minder waar! Ron serveert een levendig verhaal, vol actie, spanning en heerlijke tekeningen!
Geplaatst op 02/01/2017 Citeren
Avatar
beus
Geplaatst op 02/01/2017
Avatar pepzaza
842
Verrassend leuke strip waar je ook wat van bijleert.
Geplaatst op 03/03/2017 Citeren
Avatar
pepzaza
Geplaatst op 03/03/2017