stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Parijs zien... 2: De nacht van de vallende sterren

Avatar Fumetti
3430
Het duo François Schuiten - Benoît Peeters geniet in stripmiddens wereldfaam. Die is grotendeels gebaseerd op De Duistere Steden, waarvan het eerste album verscheen in 1983, pakweg een tiental jaar nadat ze elkaar hadden leren kennen op een middelbare school, ergens in Brussel.

In de Duistere Steden vertellen ze soms wat dromerige verhalen over enkelingen, mensen die anders zijn dan de anderen of die tegen de stroom in willen varen, in een fantastische, imaginaire wereld. De steden lijken erg op die van ons, maar nét dat tikkeltje anders waardoor we ons wel in Brussel of Parijs wanen, terwijl het verhaal zich afspeelt in Brüsel of Pâhri.

In Parijs zien... gaan de auteurs nog een stapje verder.
Halverwege de 22e eeuw is er een breuk ontstaan tussen de aarde en de Ark, ooit opgericht als vluchtoord op een moment dat het op aarde niet goed ging. Na jaren van wederzijdse stilte wordt een ruimteschip uitgerust om enkele hoogbejaarden naar de aarde te brengen, met Kârinh als charmante boordkapitein. Het is haar verhaal dat we mogen lezen.

Kârinh droomt er al sinds haar kindertijd van naar Parijs te kunnen omdat ze vermoedt dat haar roots ginder liggen. In het tweede deel van deze reeks volgen we haar vanaf het moment dat ze door de autoriteiten op aarde wordt ondervraagd over haar bedoelingen, om dan te zien hoe ze het Parijs ervaart.Het verhaal is dat van een zoektocht naar onze afkomst, in de eerste plaats biologisch, maar ook naar wie we zijn. Schuiten gebruikt deze achtergrond om zijn voorliefde voor architectuur uit te leven. Het is genoegzaam bekend dat hij uit een familie van architecten stamt en we krijgen dan ook pareltjes van zijn tekenkunst te zien, met details en invalshoeken van gebouwen die we allemaal kennen, maar nog nooit zo zagen.De tekeningen zijn zacht en ogen aangenaam, je krijgt een dromerig gevoel. Een stripalbum dat rustgevend is, je komt het niet alle dagen tegen. Er is veel oog voor detail, maar er staat geen lijntje te veel.En toch bebben de auteurs er ook een verhaal ingestoken dat verder gaat dan naar architectuur kijken. Naast het verhaal van de zoektocht ontdekt Kârinh ook iets waarvan ze zich afvraagt of het liefde is en wordt ons een spiegel voorgehouden van hoe onze wereld zou kunnen evolueren.

Het einde van het verhaal is enigszins verrassend en opent een deur naar een volgende wereldstad, waarvan we hopen dat beide heren ons hun visie ervan laten zien.

Dit tweeluik is weliswaar niet zo sterk als de beste albums uit de Duistere Steden, maar zal de vele fans zeker kunnen bekoren!
Geplaatst op 07/01/2017 Citeren
Avatar
Fumetti
Geplaatst op 07/01/2017
Avatar Surya
12235
Inderdaad. Goed, maar niet het niveau dat we van hen gewend zijn.
Ik stoorde me soms aan de dialogen. Ik hou er echt niet van als 2 mensen naast elkaar spreken en zogezegd een dialoog aan het voren zijn. Als een personage een vraag stelt, laat het andere personage daar dan op antwoorden in plaats van over ongerelateerde dingen te beginnen, tenzij daar een goede reden voor is.
Geplaatst op 06/04/2017 Citeren
Avatar
Surya
Geplaatst op 06/04/2017
Avatar Fumetti
3430
Ik las ooit "De dwergen", zowat de enige roman van Harold Pinter die in het Nederlands te vinden is. Kon er kop noch staart aan krijgen, tot ik dat aan mijn schoonvader zei. Hij was enorm thuis in toneel en Pinter heeft meestal ook voor dat medium geschreven. Bij Pinter draait het vaak om het onvermogen te communiceren wegens het naast elkaar praten.

Rings a bell? :-)
Geplaatst op 08/04/2017 Citeren
Avatar
Fumetti
Geplaatst op 08/04/2017