stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Zon

Avatar beus
1536
Wilbert van der Steen maakte al wat naam met zijn serie Ayak + Por, een serie op scenario van Marc Legendre die verscheen bij het ter ziele gegane strip2000.
Voor dit one shot verzorgt van der Steen niet alleen de tekeningen, voor het eerst is hij ook scenarist, en hij maakt meteen indruk met dit gevoelige verhaal.

Wilbert heeft een herkenbare, bedrieglijk eenvoudige dynamische stijl. Voor dit verhaal kiest hij voor een beperkt sfeervol kleurenpalet. Veel heldere kleuren zijn er niet te bespeuren alhoewel dit verhaal toch zon heet! Het lijkt of de tekeningen op doek zijn gemaakt, dit zorgt voor een ruw effect. Hij houdt zich ook niet aan de klassieke kadrering, soms staan er maar een paar prenten op een blad, en ook de figuren breken soms uit het kader.

Het verhaal zelf heeft een klassieke chronologische orde. Lucien is het ongewenste kind van een dronken vrijpartij op het kerkhof. Zijn moeder moet niets van hem weten, en beschouwd hem als de grote oorzaak dat haar carrière in het familiebedrijf gefnuikt wordt. Ze zag zichzelf al aan het hoofd van de familiale koffiebranderij en keek al uit naar nieuwe producten. Haar vader wil het traditioneel houden en is erg blij met deze mannelijke erfgenaam. Hij is de enige die het echt voor Lucien opneemt en beschermt.
De jongen heeft een fascinatie voor dode dingen, misschien wel omdat hij is verwekt op een kerkhof? Zijn leven krijgt een dramatische wending als hij tien jaar is. Dan overlijdt zijn grootvader, zijn beschermer en beste vriend.

Het is aangekondigd als een “graphic novel”, maar het verhaal heeft een open einde en roept om een vervolg, daar was Wilbert blijkbaar ook van overtuigd, want hij is al bezig met het vervolg. En daar kan ik eigenlijk alleen maar blij mee zijn!
Geplaatst op 11/10/2017 Citeren
Avatar
beus
Geplaatst op 11/10/2017