De Wereld van Edena 5

Korte proloog tussen drie Pifpafs: 'Meneer! Meneer! Daar gaat ie! Geen twijfel mogelijk! Hij begeeft zich naar het dorp. We gaan terug naar het vaderschip! Hij mag ons vooral niet zien. Ja meneer!'

Het vijfde deel uit de kronieken van De Wereld van Edena is een feit na zeven jaren van stilte. Droomreiziger Stel, gedreven door de zoektocht naar Atana, zet zijn reis verder. Onbewust is Stel een schaakstuk geworden in een spel opgezet door de Paterne. Deze dictator met de goed afgerichte Pifpafs onder hem heeft als enig doel de macht te nemen over Edena. Om onduidelijkheden te vermijden, vermelden we dat Edena Moebius' moderne versie is van het Hof Van Eden. Gelukkig is er meester Burg nog die bepaalt wat Stel droomt en alles op alles zet om die wondere wereld niet aan zijn lot over te laten. Hopelijk wordt Stel niet te vroeg wakker!

Deze strip leest zich als een droom. Moebius doel is enkel suggereren, wat de wereld van Edena zo open maakt. Ieder begrijpt hem naar eigen aard en dat kan best storend overkomen voor wie een sluitend verhaal verwacht. Verwacht het ongewone.

Moebius is een grootmeester. Hij heeft velen geïnspireerd met zijn aanvankelijk nieuwe onnavolgbare ideeën en tekeningen. Wie daar aan twijfelt moet maar eens zijn werken onder uitgeverij les Humanoïdes Associés, Arboris of andere ter hand nemen. Zijn penseel kent ook duidelijk evolutie. De eerste tekeningen met veel aandacht voor detail maakten in het eerste deel van De Wereld van Edena plaats voor de klare lijn. In Sra is het duidelijk dat hij zijn lijnvoering opnieuw heeft vervolmaakt. Moebius verdraait de werkelijkheid op alle mogelijke manieren, misschien wel zoekend naar de melodie van de lijn.
Geplaatst op 02/12/2004 Citeren
Avatar
Raphael Kiekens
Geplaatst op 02/12/2004