In de strip ‚Elsie en Mairi, engelen van Flanders fields’ wordt Geraldine in 1915 gevraagd om de dagboeken van Elsie Knocker en Mairi Chisholm om te vormen naar een boek. Elsie en Mairi zijn als verpleegsters naar België getrokken. Ze zijn in de zomer van 1914 aangekomen in een hospitaal in Gent. Er zijn nog weinig patiënten, het front is immers nog ver weg. Elsie en Mairi zijn ongeduldig en trekken met hun ambulance alvast richting het front. Hier zien ze de noodzaak in van het gewonden ophalen van het front en per ambulance naar het hospitaal te brengen. Zo gezegd zo gedaan. Al snel komen ze tot de ontdekking dat er veel soldaten onderweg in hun ambulance sterven. Ze stellen voor om een hospitaal dichter bij het front te maken. De leiding is het hier niet mee eens en vertellen dat, als ze dit plan doorzetten, ze op zichzelf aangewezen zijn. Toch zetten de dames het plan door, wat hen de naam van engelen van Flanders fields oplevert. Later worden ze voor hun inzet beloond met een order van Leopold II uitgereikt door koning Albert I van België.
Het is een heel boeiend album op ware feiten gebaseerd. Ook de schrijfster Geraldine heeft echt bestaan en heeft werkelijk een boek over Elsie en Mairi geschreven. Hoewel ik al veel documentaires, films en televisieseries heb gezien over de eerste wereldoorlog vind ik het toch nog steeds boeiend om over te lezen. Schrijver en tekenaar Ivan Petrus Adriaenssens weet het verhaal goed te verstrippen. Hij laat de moed van deze vrouwen zien zonder er gelijk twee Jeanne d’Arc achtige personages van te maken. Een ander eerste wereldoorlog album van Adriaenssens is Afspraak in Nieuwpoort, ook al zo’n geweldige goede strip. In dit album gebruikte hij alleen veel kleur bij explosies, bombardementen en bloederige scenes. Bij deze strip gebruikt hij iets meer kleur, maar het is niet te overheersend. De sober ingekleurde illustraties geven de sombere dagen in deze oorlog goed weer.
Aan het eind van het verhaal worden er nog vier pagina’s achtergrond informatie toegevoegd en op één pagina wordt uitgelegd wat in het verhaal fictie en feit is.
Je zou het niet gedacht hebben, als je het tekenwerk van ‚Elsie en Mairi’ ziet, maar Adriaenssens heeft ook mee getekend aan enkele albums van ‚de Kiekeboes’, heel wat anders dus, maar wel grappig om te weten.
‚Elsie en Mairi’ is zeker een album wat het lezen en herlezen waard is. Een echte aanrader.
Elsie en Mairi op Ratatouille TV
Geplaatst op 20/05/2015
Citeren
Wat betekent 'Het is een heel boeiend album op ware feiten gebaseerd'?
Geplaatst op 23/11/2023
Citeren
Wat bedoelt de recen met 'verstrippen'm
Geplaatst op 23/11/2023
Citeren