stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

SkyDoll 4 - Sudra

Avatar Iyo74
6515
Sky-Doll is een door Barbucci en Canepa gecreëerde space opera. De grootste afwijking van de definitie van dit genre (zie Wikipedia) zit hem in het feit dat het hoofdpersonage geen man is, maar een pop. Verder zijn alle elementen overduidelijk aanwezig: er is actie, romantiek en melodrama. Alles speelt zich bovendien af in een universum waar het kwaad overheerst maar waar we het goede wanhopig strijd zien leveren.

Noa, het hoofdpersonage, is ondergedoken op de kleurrijke planeet Sudra waar een hele schare aan aanhangers van verschillende religies samen leven. De androïde verricht er haar wonderen, tegen de zin van haar vriend Roy, om te kunnen overleven. De onthulling van de waarheid over haar bestaan en enkele dramatische gebeurtenissen geven het leven van het groepje vrienden een onverwachte wending.

Lang, héél lang was het wachten op dit vierde deel. Beide auteurs hebben er een handje van weg om hun lezers eindeloos te laten verlangen naar het vervolg van hun meeslepende verhaal. 7 jaar om precies te zijn. Het bizarre is dat er reeds in 2014 een eerste, gelimiteerde, Franstalige versie op de markt werd gebracht. Dit was echter een uitgave in zwart-wit. Dat wil dus zeggen dat er 2 jaar over gedaan werd om alle tekeningen van een passende kleur te voorzien. Enfin, ik hoop dat het volgende deel minder lang op zich laat wachten want ik ben echt wel benieuwd naar de nieuwe episode in deze uitmuntende saga...

Wat maakt dit boek nu zo goed? Vooreerst is er natuurlijk het erg originele uitgangspunt van de voor het plezier der mannen gecreëerde pop die anders (b)lijkt dan haar soortgenoten. Niet dat we dat nog nergens anders hebben gezien, maar dit gaat verder dan de reeds betreden paden. De tot zelfbewustzijn gekomen pop bevat immers een geheim dat het universum mogelijks op z’n grondvesten zal doen daveren. Daarnaast is er een enorme verscheidenheid aan decors. Dit wordt mee gevoed doordat je als lezer in elk album wordt meegenomen naar een andere, heel verschillende wereld. Voor de planeet Sudra trokken de auteurs, met in het bijzonder de tekenaar, alle registers open. En dat reeds vanaf de eerste bladzijden...

De tekeningen van Barbucci zijn prachtig en voeren je echt mee binnen in nieuwe werelden. Door ons regelmatig te verwennen met een overzicht van de omgeving krijgen we een totaalbeeld van de locatie waar de protagonisten zich bevinden. Vooral de overvloed aan schitterende details vallen op en creëren een gevoel van echtheid. Het veelvuldig gebruik van kitscherig roze en blauw stoort geenszins want inkleurder van dienst, Canepa, weet ze perfect te integreren in het geheel en zorgt zo voor een apart en uniek gevoel bij het lezen.

Besluit: schitterende en meeslepende space opera! Lees, kijk en geniet!
Geplaatst op 03/11/2016 Citeren
Avatar
Iyo74
Geplaatst op 03/11/2016
Avatar Iyo74
6515
Ter info: ook de eerste delen zijn nog vlot verkrijgbaar.
Geplaatst op 03/11/2016 Citeren
Avatar
Iyo74
Geplaatst op 03/11/2016
Prachtige virtuoze tekeningen en inkleuring.
Geplaatst op 26/05/2018 Citeren
Avatar
Fourmille
Geplaatst op 26/05/2018