Filip & Mathilde 2: Tournée Générale

Avatar Fumetti
3666
Niets zo leuk als eens te lachen met de bekende medemens. Charel Cambré weet daar alles van en schotelt ons met de regelmaat van de klok vermakelijke situaties voor die te maken hebben met stervoetballers of het Belgische koningshuis. Na 5 albums Albert & co volgden er 2 van Filip van België om ons nu ook het tweede album van Filip & Mathilde te presenteren.

Net als bij Pinanti United gebruikt Cambré vaak een gegeven uit de actualiteit als basis voor zijn gags. Dat heeft het nadeel dat sommige zaken op moment dat een album verschijnt alweer wat vergeten zijn, maar je hoeft niet over een olifantengeheugen te beschikken om (nu) nog te weten waarover het gaat. Enkele gags draaien rond het EK voetbal 2016 en om het feit dat het Oranje van Willem-Alexander en Maxima zich niet kon plaatsen. Dat zijn zaken die binnen een paar jaar niemand nog weet, maar ach dan vervangen we EK 2016 gewoon door WK 2018.

Doorgaans zijn de gags goed opgebouwd en ontspannend en leuk. Cambré verstaat duidelijk zijn metier.

Maar Cambré doet meer dan dat: door het vorstenpaar met hun kinderen als gezin voor te stellen, met de dagelijkse problemen die daarbij horen, houdt hij ons ook een spiegel voor van zowel onze maatschappij als onze eigen levens. We lachen met een puberende Elisabeth maar krijgen grijze haren als onze eigen dochter zich zo zou gedragen. Geen kleingeld in huis wanneer de kinderen uit de wijk komen nieuwjaarszingen? Kijk hoe Filip het oplost en U woont nooit meer in een "Hoog huis laag huis".

Ook royals hebben zo hun kleine problemen, of hebben wij kleine mensen ook royale problemen?

Heerlijk ontspannend!
Geplaatst op 20/11/2017 Citeren
Avatar
Fumetti
Geplaatst op 20/11/2017
Avatar Pjotr.m
13
Cambré kent blijkbaar zijn klassiekers. Op bladzijde 12 komt de aap uit de mouw. Het figuurtje onderaan links lijkt sterk op de apentemmer uit de 'Bravo Brothers' van Franquin (album Hommeles in Rommelgem)- Het herlezen waard!
Geplaatst op 09/12/2020 Citeren
Avatar
Pjotr.m
Geplaatst op 09/12/2020