stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

De Wurgsekte

De meeste mensen kennen het Engelse woord Thug, dat gewelddadige misdadiger betekend, wel. Maar deze strip gaat over de sekte uit India met dezelfde naam. Of het Engelse woord van deze sekte afkomstig is weet ik niet maar de leden van de Thugs waren zeker, als het niet meer is, even zo gewelddadig als de brute criminelen uit de gangsterfilms van veel later.Zonder er heel uitgebreid over uit te wijden is de sekte ontstaan uit een legende. De voorouders van de Thugs hadden de Godin Kali geholpen een monster te verslaan door deze te wurgen. Kali beloonde ze door ze haar goddelijke bescherming toe te zeggen. Ze droeg ze op het gebruik van het reepje stof, waarmee het monster gewurgd was, aan hun kinderen te onderwijzen en elk slachtoffer dat ze op hun weg zond daarmee te wurgen. Maar zoals elke sekte hadden de aanhangers van Kali ook bepaalde regels en ceremoniële gebruiken. Zo was er een groepsleider die wurg expedities organiseerde en alleen tijdens deze expedities werden niets vermoedende reizigers, meestal kooplieden, gewurgd. Als ze niet op expeditie waren dan gedroegen de Thugs zich als gewone brave burgers. De Thugs gingen wel behoedzaam te werk als ze op wurgpad waren. Zo zorgden ze er wel voor dat ze geen Engelse kolonisten vermoorden want dat zou de kans dat ze gepakt zouden worden vergroten. Laat zich raden dat de lokale kooplieden maar wat graag blanke kolonisten in hun gezelschap hadden.Als een inspecteur van de Est India Company ontdekt dat Raven geld heeft verduisterd ziet hij zich genoodzaakt zich op een drastische manier te ontdoen van deze lastpak. Het geluk wil dat een bedelaar hem helpt bij het opruimen van het lijk en hem helpt te vluchten. Tegen een flinke portie geld natuurlijk, dat wel, het is zijn uitweg om uit zijn uitzichtloze positie te komen. Onderweg ziet Raven een processie voorbij komen waar een beeldschone vrouw in mee loopt. Dit is ook het moment dat we de goede kant van de in eerste instantie meedogenloze op geld beluste moordenaar zien. Als Raven hoort welk wreed lot deze vrouw is beschoren moet en zal hij haar redden. Laat zich raden dat hij zich hiermee veel problemen op de hals haalt. Om nog maar niet te spreken van de Thugs die nog op zijn pad zullen verschijnen.Schrijver en tekenaar Guido Buzzelli vertelt met deze strip een interessant verhaal. Hij opent met een tijger die verteld wat zijn geheim als professioneel jager is. Een les die Raven ter harte had moeten nemen, maar dat zou natuurlijk minder interessant zijn geweest voor het verloop van het verhaal. De realistische tekeningen zijn prachtig, ik kan niet anders zeggen.

De Wurgsekte uit de avonturier-reeks is kortom een aanrader.

Deze en meer recensies kun je vinden op mijn blog
Geplaatst op 01/12/2017 Citeren
Avatar
Anne-Marie123
Geplaatst op 01/12/2017
Avatar sennim
394
Yep, het Engelse woord is van deze sekte afgeleid per de Engelse Wikipedia, derhalve (sinds de 1830er jaren) een vrij recente expressie...

Tussen haakjes, goed dat je deze vrijwel vergeten reeks weer onder de aandacht brengt, daar het destijds lezers in deze contreien leerde dat de Italiaanse strip meer behelsde als alleen maar Hugo Pratt...Het heeft mij in ieder geval Atillio Micheluzzi leren te waarderen destijds.

Een grappig weetje; deze reeks is eigenlijk onderdeel van de oorspronkelijk Italiaanse "Een man van Avontuur" reeks, waarvan Tijdschrifthandel Noord er ook zes (andere) van heeft uitgegeven in 1978, te beginnen met deze.
Geplaatst op 04/12/2017 Citeren
Avatar
sennim
Geplaatst op 04/12/2017
'Een man een avontuur' is ook een leuke reeks. Ik heb er 6 van in de kast staan. Ik wist niet dat ze niet allemaal vertaald waren.
Geplaatst op 27/12/2017 Citeren
Avatar
Anne-Marie123
Geplaatst op 27/12/2017
Avatar sennim
394
Origineel geplaatst door Anne-Marie123
Ik heb er 6 van in de kast staan. Ik wist niet dat ze niet allemaal vertaald waren.


Zo'n beetje de helft is vertaald door Centripress en Noord (er zitten er ook vier in de auteur reeks van Dargaud, no's 2, 4, 6 & 7) De oorspronkelijke serie van Bonelli, "un uomo, un'avventura", bestond uit 30 delen (zie de Italliaanse Wikipedia pagina)
Geplaatst op 12/01/2018 Citeren
Avatar
sennim
Geplaatst op 12/01/2018
Bedankt voor de info en link :-)
Geplaatst op 01/03/2018 Citeren
Avatar
Anne-Marie123
Geplaatst op 01/03/2018