stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

William Adams, Samoerai 2, Kurofune

Avatar witam
5268
Kurofune, oftewel de zwarte schepen,... zij hebben er toe geleid dat William vast zit in Japan. Of beter gezegd, om weg te geraken van Japan was hij bereid om zijn principes ter zijde te schuiven en één van die schepen aan te vallen. Piraat spelen blijkt een prijs te hebben die hoger ligt dan William uiteindelijk bereid is te betalen. Hierdoor maakt zijn pad een draai van 180 graden en stapt hij in het Japanse leven en zijn cultuur. Hij wordt een samoerai.. niet op één dag natuurlijk, langzaam maar zeker.

Tezelfdertijd is dit Japan in het midden van een burgeroorlog. Je kan je bijna geen slechter moment voorstellen om samoerai te zijn, maar sommige ontwikkelingen zijn onafwendbaar en maken deel uit van William zijn lot. Zeker daar dit verhaal in de grond een schaakspel (of moet ik een spel 'go' zeggen) is, zonder weerga, waarbij iedereen er deel van uit lijkt te maken en probeert te winnen. De inzet is William zijn leven, de shogun zijn leven, de legers met tienduizenden soldaten en samoerais hun leven, het voorbestaan van sommige dorpen,... Elke zet is dus cruciaal en levensbelangrijk.

Het verhaal van William Adams is op de realiteit gebaseerd en bewijst nog maar eens dat het leven soms sterker uit de hoek kan komen dan welke film of boek dan ook. Weinig voorspelbaar en behoorlijk boeiend, zo kan je sequentie aan gebeurtenissen hier omschrijven. Je krijgt onderweg ook nog wat info mee over de Japanse cultuur en gewoontes en dat vanuit een westerse blik, die je dan wel langzaam meeneemt in die nieuwe wereld. Je maakt die evolutie mooi mee in de voetstappen van William.

In het kort: dit levert een fascinerend tweeluik op over een stukje onbekende geschiedenis
Geplaatst op 12/12/2017 Citeren
Avatar
witam
Geplaatst op 12/12/2017
Avatar pepzaza
876
Ik hou niet zo van de tekenstijl, zeer klassiek en alles is grauw en donker, zelfs de scenes in openlucht. Maar je kan ook niet zeggen dat het slecht getekend is. Door de vele dialogen en het hoge ritme is er ook weinig plaats voor meer sfeervolle pagina's. In tegenstelling tot vele andere strips, zou dit verhaal gebaat zijn met meer pagina's.
Wat dit album tot verplichte kost maakt voor elke stripliefhebber, is het fantastische scenario. Je zou denken dat dit het zoveelste cliché-verhaal is van de blanke vreemdeling die de Japanse cultuur weet te waarderen, maar Mathieu Mariolle weet dit zeer geloofwaardige te brengen door de langzame opbouw en de zeer sterke dialogen. Voeg daarbij nog eens een paar verrassende wendingen en je hebt een spannend boek dat een prachtige blik toont op een andere cultuur. Ook dat is misschien klassiek in de stripwereld, maar dan op een goede manier.
Geplaatst op 17/04/2018 Citeren
Avatar
pepzaza
Geplaatst op 17/04/2018
Avatar Freddy
6
Is gebaseerd op het boek "Will Adams", door Christopher Nicole , in het nederlands uitgebracht in 1973 bij Uitgeverij Sijthoff. Was ook al een TV reeks in de seventies, met Richard Chamberlaine en Toshiro Mifune in de hoofdrollen.
Geplaatst op 25/08/2018 Citeren
Avatar
Freddy
Geplaatst op 25/08/2018
Avatar Bor
322
Bedoel je Shogun?
Dat was volgens mij niet Will Adams maar John Blacktorn en geschreven door James Clavell
Geplaatst op 26/08/2018 Citeren
Avatar
Bor
Geplaatst op 26/08/2018