stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Goed gesmurft!!!

Als je deze en de andere integralen van de Smurfen nog niet gesmurft hebt, dan ben je niet goed bij je smurf!

Voor de Peyo liefhebbers is het toch wel erg fijn dat Dupuis, Lombard en de Standaard al het moois van Johan en Pirrewiet, Steven Sterk en de Smurfen ook in het Nederlandstalig taalgebied als integrale uitbrengen.

Blijkbaar is er in de krimpende stripmarkt nog steeds een business case te maken om tijd en effort te steken in fraaie dossiers en deze samen met de verhalen in fraaie boeken te bundelen. Want zeg nu eerlijk: daar kopen de meeste van ons deze boeken toch voor? De dossiers met de achtergrond verhalen rond het ontstaan van deze stripfiguren aangevuld met anecdotes, pagina's uit Robbedoes en Spirou, reclame werk en nog veel meer moois.
De verhalen staan immers al in onze stripkasten en -wat mij betreft- al heel lang niet meer gelezen.

Toch nog even over de laatste integrale van de Smurfen. Ook hier heeft de Standaard weer een nagenoeg 1-op-1 kopie neergezet van de Franse uitgave. Dat is een goed teken: er is niets weggelaten hetgeen ook betekent dat van pagina's waarvan geen Nederlandstalige variant bestaat, gewoon de Franse is geplaatst. Daar kan je wat van vinden maar weglaten is een slechter alternatief.
Het extra materiaal is soms niet van de beste kwaliteit en zijn duidelijk scans van oude Robbedoesjes en Sprirous, maar ook hier geldt: niet plaatsen is een slechtere optie.

De verhaaltjes zelf: ach... om eerlijk te zijn vind ik alleen Smurfensoep een bijzonder leuk verhaal dat ook het herlezen waard was. Van alles wat erna kwam zoals de Babysmurf en de Smurfjes had ik toch het gevoel dat ik wat te oud ben voor deze smurfen.

Als totaal beeld zijn de 4 bundels van De Smurfen een fantastische aanwinst in de stripkast en de 35 euro per deel -niet goedkoop- dubbel en dwars waard.

Nu nog een vertaling van Poesie??? Dupuis?

(moet me van hart dat ik nog steeds 'boos' ben dat Dupuis -notabene van oudsher DE uitgeverij waar de Peyo albums verschenen- ons met slappe aftreksels van de Johan en Pirrewiet integralen heeft afgescheept. Doen Lombard en de Standaard het toch beter.)
Geplaatst op 19/10/2018 Citeren
Avatar
RoyvdPijl
Geplaatst op 19/10/2018