Snowpiercer

Avatar Iyo74
6733
Ja, ik weet het, ik heb me (na enige aarzeling omwille van de toch wel vrij hoge prijs) laten meeslepen door de gelijknamige Netflix-serie om dit album aan te schaffen. Het betreft een integrale uitgave van de 3 bestaande albums waarvan enkel het eerste deel vroeger in het Nederlands werd uitgegeven.
http://www.familietroch.be/STRIPINFO/snowpiercer0.jpg
Een klimaatbom heeft de hele wereld ondergedompeld in een nieuwe ijstijd en alle leven op aarde is dood. Enkel een handvol mensen overleefde de ramp. Zij reizen onophoudelijk rond in een trein met 1001 coupés die de eindeloze ijsvlaktes doorkruist. De rijken beschikken over alle luxe, de tweede klasse heeft het al heel wat minder gemakkelijk en de onvoorziene ‘gasten’ in de goederenwagons -de staarters- hebben een hondenleven. Buitenkomen bij -87°C is onmogelijk en dus zijn de reizigers gedoemd tot een leven samen in de blikken dozen van de snowpiercer.
http://www.familietroch.be/STRIPINFO/snowpiercer0b.jpg
‘De ijstrein’ zoals het eerste album getiteld is, is reeds meer dan 35 jaar oud en dat merk je. De auteurs hadden een origineel idee en weefden daar een verhaal rond zonder zich veel te bekommeren om de wetenschappelijke achtergrond. Niet dat ik een accuraat wetenschappelijk document in handen wil hebben als ik een strip lees, maar enige geloofwaardigheid mag er toch wel zijn.
De zwart-wit tekeningen zijn vrij hoekig en hard en worden slechts met arceringen en enkele grijstinten ingekleurd. Gezien de apocalyptische achtergrond en de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt, vind ik dit de juiste keuze. Desondanks ben ik geen grote fan van de tekenstijl.
http://www.familietroch.be/STRIPINFO/snowpiercer0c.jpg
Waar het eerste album van 1984 dateert, is het tweede van veel recentere datum. Het kwam maar liefst 15 jaar later en dat merk je aan alles: zowel het verhaal als de tekenstijl staan enorm ver af van het eerste. Correctie: zoveel verschilt het tweede verhaal niet van het eerste. Heel wat elementen komen namelijk overeen (een ontmoeting tussen twee heel verschillende mensen uit totaal verschillende omgevingen; religieuze manipulatie; de strijd om te overleven;...). Je merkt wel dat er beter is nagedacht over het opzet en de indeling van de ijstrein. En ook het verhaal is coherenter dan in het eerste deel.
Meer dan bij het eerste deel, ben ik bekoord door de grafische kant. Meer vloeiende tekeningen met heel wat nuance in de grijstinten creëren een passende sfeer die modern oogt.
Het derde album sluit aan bij het tweede en rond het verhaal mooi af.
http://www.familietroch.be/STRIPINFO/snowpiercer1.jpg
De link met de tv-versie? Wie denkt dat de gelijknamige Netflix-serie een verfilming is van deze strips, zit fout. De serie is er wel losjes op gebaseerd en verschillende zaken zal je zeker herkennen.
http://www.familietroch.be/STRIPINFO/snowpiercer1b.jpg
Besluit: persoonlijk vond ik dit boek de vrij dure aanschaf van ongeveer €30 niet waard. Daarvoor zijn de verhaallijnen (en zeker het eerste) een beetje te dun.
Geplaatst op 21/09/2020 Citeren
Avatar
Iyo74
Geplaatst op 21/09/2020
Avatar Surya
13047
Bedankt. Ik zat zelf te overwegen deze te kopen, maar aangezien ik tegenwoordig enorm hard moet schiften zal deze er dus niet bij zitten.
Geplaatst op 22/09/2020 Citeren
Avatar
Surya
Geplaatst op 22/09/2020