Blacksad 6 De maskers vallen deel 1

Avatar beus
1554
Veel stripliefhebbers hebben reikhalzend uitgekeken naar het moment waarop dit album zou verschijnen. Het vorige album van Blacksad dateert dan ook al van 2013! Nochtans heeft Juanjo Guarnido in die periode niet stil gezeten. Al zijn aandacht ging uit naar het vorig jaar verschenen “Het goud van de zwendelaar”. Samen met Alain Ayroles maakte hij zijn versie van een schelmenroman. Dit superdikke album van meer dan 160 pagina’s werd door de een al enthousiaster onthaald als de anderen. Persoonlijk vond ik het een van de beste strips die vorig jaar is verschenen, maar toch waren de meningen verdeeld. De kwaliteit van de tekeningen stond buiten kijf,voor veel mensen lag het probleem bij het verhaal van Ayroles. Maar laten we nu geen oude koeien uit de gracht halen en focussen op dit nieuwe deel van Blacksad.

Na omzwervingen in het zuiden is John Blacksad terug in zijn New York! We vinden hem terug in central park waar hij samen met zijn vriend Weekly kijkt naar een opvoering van Shakespeare. De opvoering wordt echter door de politie stil gelegd omdat ze illegaal zou zijn. De zittende macht heeft meer belangstelling voor de projecten van Solomon, die New York vol wil bouwen met imposante bruggen en autostrades, er is volgens hem geen plaats voor toneel, en ook het openbaar vervoer vindt hij maar niets.

Kenneth Clarke, de voorzitter van de vakbond van metroarbeiders voelt zich dan ook bedreigd en roept de hulp in van Blacksad. Terwijl Blacksad zich onder de grond begeeft en zo het zware leven van de metroarbeiders leert kennen, focust Weekly zich op Rachel Zucco, een knappe jonge journaliste. Hij probeert indruk op haar te maken door haar te introduceren bij zijn nieuwe baas en door een reportage te maken over de megalomane Solomon.
Zoals je ziet is de intrige van de verhaal van Canales wat gelaagder en ingewikkelder dan in de vorige delen. Dit verhaal wordt dan ook een tweeluik.

De tekeningen van Guarnido zijn weer om je duimen en vingers af te likken. Het blijft indrukwekkend om te zien hoe hij diersoorten kiest om zijn personages vorm te geven, waardoor je meteen ook al een indruk van hun karakter krijgt. Zo is het indrukwekkend hou Solomon als roofvogel een speech geeft op de top van een brug in aanbouw. De metroarbeiders bestaan dan weer vooral uit knaagdieren, waarbij een glansrol is weggelegd voor Glaber, de chef monteur die een naakte molrat is. Het blijft ook prachtig om zien hoe hij die dieren ook sensueel en vol emotie in aquarel op het blad kan weergeven!

Het verschijnen van dit nieuwe deel is een ideaal moment om de ganse reeks nog eens te herlezen, het zal er alleen maar voor zorgen dat je extra gaat genieten van dit nieuwe deel! Hopelijk verschijnt de ontknoping van dit tweeluik vlugger en moeten we niet weer acht jaar wachten!
Geplaatst op 04/12/2021 Citeren
Avatar
beus
Geplaatst op 04/12/2021