Jommeke 308. Het verpeste kamp

Avatar Karina
1
Op een ochtend in Zonnedorp staan Jommeke en Flip, samen met de Miekes klaar om op kamp te vertrekken. Ze wachten nog op Filiberke die weer eens te laat is…
Eindelijk komt Filiberke er aan, samen met Kwak en Boemel die de zware rugzak van Filiberke helpen dragen.
Op het laatste moment horen ze dat het koppel dat voor eten zou zorgen tijdens het kamp, ziek is. Kwak en Boemel bieden aan om mee te gaan en hun kookkunsten te demonstreren…
Tijdens het kamp voelt Saar, het nieuwe vriendinnetje van Annemieke zich niet zo goed in de groep. Wat is er aan de hand? En ook in het naburige dorp zijn er mensen die onderling problemen hebben en niet zo goed opschieten met elkaar…
Jommeke trekt erop uit om meer te weten…

Dit Jommeke verhaal werd geschreven door Kristof Berte. Het is dan ook zijn eerste scenario in de stripreeks. Een spannend en avontuurlijk verhaal verweven met heel wat humor, zoals we van de Jommeke strips gewoon zijn.
‘Het verpeste kamp’ heeft bovendien pesten als belangrijk hoofdthema en wil pestgedrag dan ook aanhalen. Pesten komt jammer genoeg nog altijd enorm vaak voor bij jongeren en is dan ook brandend actueel. Voor dit deel werd dan ook de inbreng gevraagd van Gie Deboutte, pestdeskundige en Awel, een betrouwbaar aanspreekpunt voor jongeren.
Pesten is geen makkelijke materie om mee om te gaan, het is namelijk een heel gevoelig onderwerp, maar via dit Jommeke verhaal wordt dit toch op een duidelijke en mooie manier aangekaart.
Jommeke is ook een sympathieke stripfiguur en heel populair bij jongeren. Hij zorgt bovendien vaak voor oplossingen in zijn strips en wil steeds het goede doen.
In het album wordt Saar gepest door Max, in het begin is het pestgedrag nog miniem, maar na verloop van tijd wordt het pesten steeds erger en erger. Jommeke en zijn vrienden komen dan op tegen het pestgedrag. Samen ben je namelijk sterker dan alleen, dat is waar dit stripalbum dan ook aandacht aan besteed.
Er is uiteraard, naast het pestprobleem, ook aandacht voor spanning en avontuur, zoals we van de Jommeke verhalen gewoon zijn. Het pestprobleem werd wel zeer mooi geïntegreerd in dit album. De gekke kookavonturen van Kwak en Boemel, hun specifieke taaltje en het afwijken van het rechte pad komen dan ook op een humoristische manier aan bod. Op kamp wordt ook een heus hindernissenparcours georganiseerd, gaan Jommeke en zijn vrienden kajakken en komen we meer te weten over de ruzie die gaande is in het naburige dorp.

Dit stripalbum is dan ook de moeite waard om samen te behandelen in de klas en als leidraad te gebruiken tijdens het onderwerp ‘pesten’. Maar het is evengoed interessant leesvoer om aan kinderen aan te bieden vanaf 7 à 8 jaar!
Geplaatst op 13/02/2022 Citeren
Avatar
Karina
Geplaatst op 13/02/2022
Avatar woelfie
3700
Origineel geplaatst door Karina
Dit Jommeke verhaal werd geschreven door Kristof Berte. Het is dan ook zijn eerste scenario in de stripreeks. Een spannend en avontuurlijk verhaal verweven met heel wat humor, zoals we van de Jommeke strips gewoon zijn.

Kristof Berte kende ik al van de leuke kinderreeks Lise op Monstereiland, dus fijn te horen dat hij met Jommeke aan de slag mocht.
Geplaatst op 13/02/2022 Citeren
Avatar
woelfie
Geplaatst op 13/02/2022