Irena

Een strip die nogmaals eens de gruwelijkheden ophaalt van de Tweede Wereldoorlog..., wat een slecht idee zou men kunnen denken... Maar niets is minder waar. 'Irena' doet in stripvorm wat Schindler's List betekent heeft voor de film. Namelijk één van de vele interessante verhaallijnen uit die donkere periode ons laten herbeleven maar dan vanuit het oogpunt van een zeer belangrijke figuur.

In de strip 'Irena' maken we kennis met Irena Irena Sendlerowa (1910-2008), een Pools verzetsstrijdster en ziekenverzorgster voor epidemiecontrole. Ze had daardoor toegang tot het getto van Warschau. Irena heeft echt bestaan en gelukkig maar want met de hulp van medewerkers en sympathisanten lukte het haar om 2500 Joodse kinderen uit het getto te smokkelen en ze onder te brengen bij Poolse families, kloosters en weeshuizen. Via contacten binnen het ministerie van welvaart verkregen de kinderen valse papieren.
Dit ongelofelijke maar waargebeurde verhaal van deze ziekenverzorgster is voor velen een mooie en waardevolle geschiedenisles die bij menig lezer een traan over de wang zal voelen lopen. De strip verhaalt de zo gekende betreurenswaardige gebeurtenis uit 1940 wanneer het nazi-leger Polen binnenviel. In de hoofdstad Warschau werden toen alle Joden samengedreven in het getto die dienst deed als een wijk omringd door muren. Ontsnappen stond gelijk als een onmiddellijke executie. De enige mensen die naar binnen mochten waren medewerkers van de afdeling Welzijnswerk. Irena bracht er elke dag levensmiddelen, kledij, medicijnen en steun voor al deze onfortuinlijke gevangenen. Op een dag besluit ze om er al de wezen in het geheim uit het getto te halen.

In heel veel geschiedenisboeken ontbreekt jammer genoeg ieder spoor van deze heldin. Scenarist Jean-David Morvan vond dit absoluut niet kunnen en samen met collega scenarist Séverine Tréfouël schreef hij dit pakkend verhaal. In David Evrard vonden ze de perfecte tekenaar om de heldendaad van Irena gestalte te geven op een zeer eigenzinnige doch recht voor de raap liggende stijl van illustratie. De op het eerste zicht lijkende kinderachtige tekenstijl stuurt ons inderdaad bij de eerste minuut een wenkbrauw lichtjes de hoogte in. Maar na één bladzijde erkennen we de genialiteit van deze stijl die wonderwel past bij deze gitzwarte geschiedenis. Tekenaar David schuwt echter niet de horror die toen aanwezig was maar de tekeningen zullen zeker en vast groot en klein bekoren.

Irena is een reeks uit 5 delen en is niet alleen een must voor de stripverzamelaar maar alsook voor iedereen die iets wil bijleren uit onze geschiedenis en 'zijn' helden. Dit moeilijk, aangrijpend en sinds enkele weken zéér brandend actueel onderwerp werd treffend met verve uitgevoerd door dit wondere drietal en dankzij hen werd dit 'niet' een waargebeurd verhaal van een vergeten heldin maar van een heldin waarvan er in deze wereld jammer genoeg nog steeds te weinig van zijn. (Nibs)
Geplaatst op 07/03/2022 Citeren
Avatar
Nibsreview
Geplaatst op 07/03/2022