De artilleuses

Avatar beus
1554
Met het verschijnen van dit derde deel kennen we eindelijk de ontknoping van dit originele drieluik. De artilleuses is niet zomaar een verhaal van een dievenbende, de drie leden zijn niet alleen maar sterke vrouwen, ze hebben ook speciale eigenschappen. Deze reeks is dan ook niet zomaar een avonturenverhaal over een dievenbende uit de belle époque in Parijs. Pierre Pevel goot een fantasielaagje over zijn verhaal dat door Etienne Willem in zijn herkenbare, wat ronde stijl naar een hoger niveau wordt getild. Etienne Willem kwam op onze radar door enkele antropomorfe dierenreeksen zoals “het zwaard van Ardennois” en “de vleugels van de aap” recenter scoorde hij ook al in het Nederlands als tekenaar van “het meisje van de wereldexpo”.

In tegenstelling tot Ekhö, waar een complete fantasiewereld lijkt op een bestaande stad, leven mensen en fantasiewezens uit de Elderwereld vreedzaam samen. Zo zie je trollen als ober in een restaurant, of zie je eenhoorns in het park. Lady Remington, Miss Winchester en juffrouw Gatling passen dan ook perfect in dit universum: Lady Remington is niet alleen een Engelse aristocrate, ze is ook een tovenares. De wulpse Kathryn Winchester is Amerikaanse, ze is niet alleen de chauffeur en de scherpschutter van de groep, ze heeft ook een tatoeage van een salamander die zijn eigen leven leidt. Louison Gatling is een echte Parisienne , meer nog, ze is een stadsfee en kwijnt weg als ze te ver van de lichtstad is verwijdert. Haar specialiteit is explosieven en haar favoriete speeltje is Fifi, haar mitrailleur

De artilleuses werden door de faun Christofaros ingehuurd om een bank te overvallen, in een van de opengebroken kluizen moesten ze voor hem een zegelring stelen. Die ring is echter het symbool van trouw van het elfenrijk aan de Elderwereld. Het verdwijnen van die ring zou dan ook een grote diplomatieke en politieke crisis veroorzaken tussen de mensenwereld en de Elderwereld. De overdracht van de ring aan Christofaros liep echter faliekant af. Een soort van steampunk-drone nam hen onder vuur, Christofaros werd neergeschoten en de artilleuses moesten onderduiken. Terwijl ze op zoek gaan hoe de vork nu eigenlijk aan de steel zit, worden de artilleuses niet alleen gezocht door de Franse politie maar ook door de Franse en Duitse geheime diensten.
Etienne Willem mag zich dan ook regelmatig uitleven tijdens spectaculaire actiescenes. De ene keer is dat een achtervolging, de andere keer een indrukwekkend vuurgevecht.

Pevel schotelt ons een leuke mix voor: een fantasierijk avontuur met een goede scheut actie, een snuifje bloot, een paar spectaculaire steampunk voertuigen en een machtige Duitse slechterik. Dit is een erg leuk drieluik geworden die de lezer een leuke, ontspannende leeservaring bezorgt.
Geplaatst op 22/03/2022 Citeren
Avatar
beus
Geplaatst op 22/03/2022