Sheïd - Valkuil in Mafate

Avatar Flow_
57
Een album getekend door Philippe Pellet is altijd een streling voor het oog, maar maakt hij ook faam als scenarist in deze reeks ?

Het verhaal begint als in het Vuurland het Fort belegerd wordt door opstandelingen. De opstandelingen lijken zich plots weg te trekken, tot blijkt dat er een opstandeling in het Fort binnen gedrongen is. Even later vliegt alles de lucht in. Intussen is Sheïd op zijn luchtschip zich van geen kwaad bewust. Hij is zoals vele handelaren op weg naar Mafate, de hoofdstad van het Rijk die rekent op de krachten van de ‘Gliefen’. In Mafate zetelt de Hoge Raad over het voorval bij het Fort; daarbij roept meesteres Sharis op tot oorlog tegen de opstandelingen. Sheïd houdt zich echter bezig met minder illustere zaken en is daar aanwezig om zijn ‘handelswaar’ af te leveren aan zijn opdrachtgever, Mhaus. Mhaus biedt Sheïd een nieuwe opdracht aan met een rijkelijke beloning, waarop hij direct toehapt. Hij moet daarbij een archeoloog ontvoeren die in de Hoge Raad zetelt en die belangrijke informatie heeft over de Gliefen. Al snel blijkt alles verkeerd te lopen en even later heeft Sheïd in plaats van de archeoloog zijn kleindochter mee… Weet Sheïd te ontsnappen aan de toorn van Mhaus en aan de militie ? Wat met de oorlog tegen de opstandelingen? En wat is de mysterieuze kracht van de Gliefen ?

Philippe Pellet is bij ons voornamelijk bekend van de succesreeks ‘De wouden van Opaal’ waar hij het tekenwerk verzorgde. Dit was tot in de kleinste details (hij deed er 2 jaar over voor 1 album) uitgewerkt waarbij het genieten was van elk album. Dit album kan dus niet ontsnappen aan een vergelijking; want ook hier weet hij opnieuw meer dan te overtuigen met zijn tekenkunsten. Het voelt allemaal grimmig en volwassen aan, wat ook deels door de grauwe inkleuring komt. Maar de banden met de eerstgenoemde reeks zijn nooit ver weg, kijk maar aan de luchtschepen en het uiterlijk van de wachters. De bladindeling kon wel iets zwieriger; op een paar pagina’s trekt hij alle registers open door te werken met grote tekeningen maar om dit te compenseren propt hij op de andere pagina’s alle tekst in kleine kaders naast elkaar. Over het verhaal kan ik kort zijn, dit is mooi opgebouwd en is een leuke opener met voldoende vragen en spanning.

Als Pellet zich vastbijt in deze reeks en het verhaal verder weet te onderhouden wordt dit een reeks om in de gaten te houden !

4,0/5 sterren
Geplaatst op 16/09/2022 Citeren
Avatar
Flow_
Geplaatst op 16/09/2022