Heroveringen - 1 - De horde van de levenden

Crew
Avatar fluiten
7764
Koude rillingen liepen me over de rug toen ik deze strip vanuit een stapeltje haalde. Ik ben bijna zeker dat menigeen dat ook zal gevoeld hebben. Volgens mijn bescheiden mening is dit namelijk de lelijkste cover die in 2011 op de markt is gekomen. Bij een graphic novel kan je zoiets nog vergeven. Die durven straffere stoten doen, maar hier.....?

Gelukkig is die rilling al spoedig omgebogen tot een warm gevoel van genot en respect voor wat volgt. De tekeningen van Miville-Deschenes brengen me terug op aarde en zorgen voor een verbazing bij het zien van zijn tekenkunst.

Enfin, we zullen deze strip gewoon in de kast zetten en hem terug uit de kast halen met zicht op de backcover bij een eventuele herlezing. Hopelijk ben ik het tegen dan niet vergeten. Dit is nl. een once-in-a-lifetime-experience ;-)

De Scythische alliantie, ook wel "De horde van de levenden" genoemd, is een feit. Drie nomadenvolkeren waren de voortdurende ruzies en gevechten beu. Maar of dit bestand gemaakt is voor het leven is sterk twijfelachtig.
Door hooghartigheid en de hebzucht van een jonge Hittitische vorst breekt de hel weer los en pakt de horde de wapens weer op. Babylon stuurt haar beste geschiedschrijfster Thusia mee naar het strijdsgevoel alwaar zij de veldslagen en alles wat daarrond gebeurt in een boek schrijft.

Het verhaal leest vlot ook al heb ik enkele keren moeten terugbladeren om het verhaal ten volle te begrijpen en de verhaallijn te kunnen volgen. Maar dat zal dan wel aan mij liggen. ;-)

Verwarrend, maar uiteindelijk verrassend inspirerend, zijn de mythische volkeren en dieren die her en der worden bijgesleept door de scenarist Runberg. Zo krijg je licht geëvolueerde voorhistorische dieren die op het land lopen. Het volk van Atlantis komt ook even goede dag zeggen en de olifanten zien er meer als een veredeld soort mammoet uit. Maar dit doet totaal niets af aan het verhaal. Strip is fantasy is strip, toch.

De Canadees François Miville-Deschênes heeft zijn pluimen al verdiend met de reeks Millennium, maar toont bij de start van Heroveringen toch nog eens zijn kunnen. In het straatje van realistische tekenaars staat hij zeker zijn mannetje. Het is fantastisch hoe hij met de houding en de gelaatstrekken van zijn figuren perfect kan vergeven wat de situatie is en hoe de personages tegenover elkaar staan. Schitterend werk.

Het verhaal komt een beetje traag op gang, maar eerst moeten we natuurlijk wat geschiedenislessen tot ons nemen. Maar eens de elan ingezet is het niet meer te stoppen.

Aanrader als je niet op de cover afgaat.
Geplaatst op 10/08/2011 Citeren
Avatar
fluiten
Geplaatst op 10/08/2011
Over lelijke covers in 2011 gesproken: deze wil ik nomineren
http://www.stripinfo.be/strip.php?strip=147623
Geplaatst op 25/08/2011 Citeren
Avatar
belgianbingo
Geplaatst op 25/08/2011
Crew
Avatar Surya
13301
Da's inderdaad slecht getekend. Ersel is vaak nogal slordig, niet echt vormvast, wat verwrongen...
Geplaatst op 25/08/2011 Citeren
Avatar
Surya
Geplaatst op 25/08/2011
Crew
Avatar beus
1554
ik heb hetzelfde probleem met Ersel, soms mooie tekeningen en soms, zoals deze cover totaal mislukt

zo heb ik een dedicace in pioniers van de nieuwe wereld en als je het aangezicht aan die zijkant een beetje bedekt ziet het er erg mooi uit, maar als je je hand wegneemt is het precies alsof ze tegen een muur is gelopen
Geplaatst op 26/08/2011 Citeren
Avatar
beus
Geplaatst op 26/08/2011
Ik vind de cover van Heroveringen 1 juist heel mooi. Een beetje statisch op de voorgrond kan ik wel toegeven.
Geplaatst op 28/10/2023 Citeren
Avatar
veroaghe
Geplaatst op 28/10/2023