stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Fraternity 2 Deel 2


Fraternity- Deel 2/2

Het gaat niet goed in Fraternity. Het dorpje dat werd opgericht met de bedoeling om een vreedzame gemeenschap te worden blijkt hier en daar barsten te vertonen. Het "monster" is gevangen dus daar moet men zich niet meer druk over maken. Maar wie is het uiteindelijke monster? De gruwel die zijn leven veil heeft om een kleine knaap te redden of de nobelen van het dorpje die racisme, haat, geweld en geloof prediken als waren het de zoete broodjes die we op een zondag verorberen.
Neen, het gaat de verkeerde kant uit met Fraternity. En dat is nog zacht uitgedrukt.

Ook in dit tweede en laatste deel kan Juan Diaz Canales ons als scenarist meeslepen in dit intrigerende verhaal dat ons het slechtste in de mens laat zien. Wat met de beste bedoelingen is gestart zal teloor gaan door de vooroordelen van "de mens". Dit heeft Canales getracht in beeld te brengen met een mengeling van het neerpoten van personages allerlei en de tegengestelde karakters van deze personen uit te vergroten. Daar is hij fantastisch goed in gelukt. En als je dan een tekenaar als Munuera bereidt kunt vinden om deze woorden in beeld om te zetten dan weet je dat je gebeiteld zit met zowel beeld als taal.

De sombere tekeningen accentueren de gespannen sfeer nog extra. De acteurs worden karikaturaal neergezet wat alles nog wat onwezenlijker maakt. Alhoewel onwezenlijk niet direct het juiste woord is. Eerder afschrikwekkender omdat de ziel van het personage af te lezen is op zijn gezicht.

Een topstrip dus. Een aanrader voor ieder van ons. Hoe de mens mens blijft terwijl het paradijs voor handen ligt. De absurditeit in elk van ons er nog een dieper ingewreven. Als we hier nu nog iets zouden uit leren.... Maar dat zal wel ijdele hoop zijn. En dan spreek ik ook voor mezelf.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.