Recensie

Kobijn 9 De deeltjesversneller


Lewis Trondheim, alom gekend omwille van zijn absurde humor in reeksen zoals Donjon Zenit en Kaput & Zösky heeft nu ook z'n 9de album uitgebracht in de serie “De ongelofelijke avonturen van Kobijn”.

Op de openingspagina staat te lezen dat het album een eerbetoon is van de auteur aan Robbedoes en zijn schepper. En dat zie je van het eerste tot het laatste plaatje: elke bladzijde ademt de sfeer van Robbedoes uit, op de onnavolgbare manier van Trondheim natuurlijk. Kostuums, randfiguren, voertuigen en verhaal zijn stuk voor stuk naar de schepping van Franquin terug te leiden.

Kobijn, gehuld in een rood piccolo-uniform (of wat dacht u), gaat samen met zijn pijprokende vriend achter een stel boeven aan, daarin bijgestaan door z'n onafscheidelijke en onophoudelijk commentaar gevende eekhoorn-konijn (of zoiets, want over een eekhoorn kan je het echt wel niet hebben). Jammer genoeg hebben ze niet echt veel hulp van de politie, integendeel zelfs: deze ijverige agenten blijken te dom om te helpen donderen en volgen vooral de verkeerde sporen.
Het verhaal bulkt van verwijzingen naar het werk van grootmeester Franquin en bevat menig onverwachte wending zonder te vervallen in ingewikkelde complottheorieën en dies meer. De auteur neemt je mee van de ene amusante situatie in de andere waardoor je je alleszins niet verveelt bij het lezen van de 48 bladzijden die dit album telt.

Tekenen is geenszins Trondheims sterkste kant. De figuren zijn enorm cartoonesk en héél eenvoudig opgebouwd. Mede door de antropomorfische hoofdfiguren stoort deze tekenstijl echter niet. Uiteindelijk draait het in deze albums om de absurde humor en de personages dragen dan uiteraard toe aan dat concept. Feit is dat m'n kinderen zot zijn van de eenvoudige maar amusante figuren uit deze strip!

Besluit: iedereen die de humor van Trondheim kan smaken, zal ook van dit album genieten. Ook diegenen die gewonnen zijn voor een gezonde portie absurde humor kunnen met dit prachtige album van Silvester hun hartje ophalen.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.