stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Alex Senator 1 De adelaars van Merula


Jaja, je hebt het goed geraden. Het gaat inderdaad over de Alex van Jacques Martin. De jonge knaap zonder wie Rome zou vervallen zijn tot een speelhol vol hoeren en dieven. De Alex die nooit een vrouw heeft bemind, de Alex die de beste vriend van Julius Caesar was en Egyptische prinsessen tot zijn kennissenkring kon tellen.

Wel, deze Alex is ondertussen een vijftiger, heeft zijn goede vriend Enak verloren (hoe is nog niet duidelijk, maar we weten dat het na de dood van een koningin is dat hij verdween) en is ondertussen senator geworden onder de heerschappij van Keizer Augustus. De keizer die, hoeveel was het weer, voor een dertigjarige vrede in het Romeinse Rijk heeft gezorgd. Om kort te zijn, de allereerste keizer in het Romeinse Rijk.

Alex moet enkele mysterieuze moorden oplossen die blijkbaar allemaal zijn gepleegd door een adelaar. Deze moordende adelaar zorgt voor grote onrust in Rome en zelfs Keizer Augustus moeit er zich mee om de dader(s) zo snel mogelijk te klissen. Reden van zijn tussenkomst is grotendeels te wijten aan het feit dat Agrippa, de schoonzoon van Augustus, één van de slachtoffers is.

http://www.lepoint.fr/images/2012/08/06/alix-senator-641012-gif_444162.GIF

Alex Senator is in niets te vergelijken met de oubollige Alex van Jaques Martin en opvolgers. De Adelaars van Merula is een echte 21ste eeuwse strip zoals er momenteel nog een hele resem lopen. De spanning is te snijden en de tekeningen zijn meer dan de moeite. Nochtans deed de naam van de tekenaar Th. Démarez niet direct een belletje rinkelen. Maar enig opsporingswerk bracht me bij enkele reeksen van zijn hand die me nog vers in het geheugen liggen. Dat hij het heeft aangedurfd om het Rome van J. Martin totaal om te smijten is fantastisch en siert hem. Laat ons zeggen dat alles nu waarheidsgetrouw overkomt. Geen opgeblonken straten meer, maar ruwe rabauwen die de straten afschuimen om beurzen te snijden en de Romeinse feesten worden opgevrolijkt met knappe, rondborstige dames die hun schoonheid in de schaal werpen om de mannen te behagen. Enfin, het is even wennen om daarin iemand als Alex te zien ronddwalen.

http://p6.storage.canalblog.com/66/76/573015/75695509.jpg

Mangin, de scenarist, heeft al heel wat meer watertjes door gezwommen en dat merk je aan de vertelstijl. Het verhaal is vlot waarbij we op een rustige wijze worden geleid naar een climax om dan weer verder voort te kabbelen op weg naar de volgende climax.

Het is dan wel de zoveelste strip die zich afspeelt in het Romeinse Rijk, maar deze periode heeft dan ook veel te bieden.
Ook bij deze spin-off heb je geen déjà-vu gevoel. Daarenboven hoef je de andere, oudere reeks van Alex niet te kennen om van deze reeks te kunnen genieten, ook al refereren ze er enkele malen naar. Een aanrader voor allen die van spanning houden, mooie tekeningen kunnen waarderen en Alex eens op een andere manier willen ontdekken.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.