Recensie

De trilogie van het kwaad 1 De beul van portland


Dit is tot op dit ogenblik de verrassing van de maand. Deze totaal onbekende tekenaar/scenarist, geboren in 1968, wat in stripjaren toch al een respectabele leeftijd is, brengt een werkje op de markt dat je van begin tot einde op het puntje van je stoel laat zitten. Het verhaal is dan wel niet oorspronkelijk van hem maar van de in Frankrijk zeer populaire schrijver Maxime Chattam, toch blijft de bewerking van een boek naar stripvorm een gewaagd huzarenstukje. Niet alleen moet je X-aantal pagina's terugbrengen naar 48 strippagina',s (in dit geval klopt deze steling niet, maar dat lees je verder wel) je moet ook nog de figuren een gelaat geven dat volgens het boek bij hen past. En daar gaan vele scenaristen vaak de mist in. Niet Michel Montheillet, dus. Een simpele oplossing gebood zich. Het boek verdelen over drie strips geeft hem een kleine ademruimte wat betreft het samenpersen van al deze geschreven bladzijden.

Even deze brave man zijn loopbaan meegeven. Vermoedelijk staat er ons, behalve de twee nog uit te komen delen van deze reeks, een heleboel moois te wachten.
http://p1.storage.canalblog.com/16/18/238754/82657474_o.jpg
Sinds heel jong was Michel Montheillet bezeten door het stripverhaal. Gevolg hiervan is dat vele van zijn schoolschriften versierd (volgens de leraren ontsierd) waren door onnoemelijk veel tekeningen. Al vroeg wou hij dan ook in deze richting verder gaan, ondanks zijn ouders, die hier geen toekomst in zagen, en heeft dan ook les gevolgd in 'les beaux Arts' te Angoulême om van daar over te stappen naar een richting grafische kunst waar hij ervaring op deed in Story-Board en de layout van tekenfilms.
Hij heeft voor de jeugdboeken van Hachette een twintigtal spelenboekjes voor kinderen geïllustreerd.
Hij heeft ook samen gewerkt met Maxima Chattam om de drie eerste romans van 'Autre-Monde' te illustreren voor dat hij de adaptatie naar strip is begonnen.

Het verhaal:
We starten in 1983 en maken kennis met een kind dat kickt op het mishandelen van dieren. Hij is tevens getuige van de moord op zijn moeder, waarvan de handen worden afgehakt en verminkt in het gezicht.
http://polars.pourpres.net/media/bourreau2.jpg
We starten in 1983 en maken kennis met een kind dat kickt op het mishandelen van dieren. Hij is tevens getuige van de moord op zijn moeder, waarvan de handen worden afgehakt en verminkt in het gezicht.
29 jaar later in Oregon, Portland, ontmoeten we de jonge inspecteur Joshua Brolin, die momenteel werkzaam is bij de politie aldaar en vroeger een functie had bij de FBI. Men ontdekt een kadaver van een vrouw die gruwelijk verminkt is en geëtaleerd achtergelaten werd aan de rand van een rivier.
De intuïtie van Brolin denkt direct aan een seriemoordenaar. Hij kan als geen ander een profiel maken van de moordenaar, ook al denken al zijn collega's dat Brolin te veel fantasie heeft. Tot er nog een lijk, dat reeds eerder werd teruggevonden, gelinkt wordt aan deze zaak.

Het verhaal is geen whodunit. Je weet al van het moment dat je het vermoorde lijk ziet liggen aan de kant van het water, wie de moordenaar is. Er is geen uitsluitsel. Toch blijft Chattam/Montheillet de spanning opbouwen. Je kruipt als het ware in zowel het hoofd van de moordenaar als in dat van de detective. De spanning stijgt ten top als het zoveelste slachtoffer wordt ontvoerd en Brolin zijn denkpiste zodanig kan richten dat hij niet alleen de dader maar ook het slachtoffer kan vinden. Of alles uiteindelijk goed afloopt is iets anders. Feit is dat Joshua Brolin een zware prijs betaald voor zijn eerste grote moordzaak.

Snel deel twee, zou ik zeggen. Dit zou zich afspelen in de winter terwijl het afsluitende deel dan weer in de lente zou zijn. Er wachten ons nog spannende tijden!!

Oh ja, heb ik al vermeld dat dit eerste verhaal een afgerond verhaal is?

Het filmpje voor deze strip kan je hier te vinden.

Voor een interview, weliswaar in het Frans, moet je dan weer hier zijn.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.