Recensie

Amoras 1 Suske


Ooit waren Suske en Wiske twee jongeren die vreselijk braaf en beleefd waren, maar op één of andere manier toch telkens in een avontuur terecht kwamen. Ze probeerden dan ook steeds het juiste te doen en dat lukte ook altijd. Dat was toen. Nu heeft de Standaard Uitgeverij beslist om Suske en Wiske versie 2 te maken. In deze nieuwe versie mag al iets meer (een vloek en een kus), krijg je te maken met zwaarder geweld (veel bloed en dodelijke wapens) en is men een pak assertiever en ondernemender.

http://www.gky.be/wp-content/uploads/2013/05/amoras2.jpg

Het begint allemaal als professor Barabas naar een congres van de laatste kans vertrekt. Immers: de mens heeft de aarde bijna volledig om zeep geholpen en de beste wetenschappers komen samen voor een ultieme reddingspoging. In België is het al crisis was de klok slaat en dit is goed te merken: een werkloze Lambik en Jerom, een vervallen huis van Sidonia.. veel duidelijker kan niet. Toch blijven Suske en Wiske wie ze zijn en trekken ze op zoek naar de inbrekers die de professor al een paar keer in zijn lab gehad heeft. Ze gaan hiervoor naar het lab om te wachten op de inbrekers. Maar Wiske is vlug verveeld en speelt met de knoppen van de teletijdmachine. Toevallig stelt ze het in op het eiland Amoras, jaar 2047. En dan horen ze iets. Ze verstoppen zich allebei in de teletijdmachine, om dan vast te stellen dat het blijkbaar Jerom en Lambik zijn die binnen vallen. In plaats van hun aanwezigheid kenbaar te maken, kijken ze toe op wat de twee heren van plan zijn. Lambik wil de teletijdmachine gebruiken om de mensheid (en de wereld) in de tijd terug te smijten tot het moment, voor alle problemen begonnen. Hij sluit de machine aan op zijn laptop en dan gaat alles mis. Deze koppeling zorgt voor een kortsluiting waardoor de teletijdmachine geactiveerd wordt en Suske en Wiske naar Amoras 2047 worden gestuurd. De kortsluiting veroorzaakt ook brand, waardoor Lambik en Jerom het lab moeten ontvluchten. Echter net voor hun vlucht zien ze Schanulleke en een stuk stof uit het hemd van Suske hangen aan de machine. Hierdoor beseffen ze dat ze hen verstuurd hebben, maar ze weten niet waarheen of naar welke tijd. Het lab en de machine branden volledig uit waardoor het onmogelijk te achterhalen is waar Suske en Wiske zijn. En dat is nog maar het begin. Op eiland Amoras in 2047 is het einde van de wereld al duidelijk zichtbaar en krijgen Suske en Wiske een waaier aan moeilijke momenten voorgeschoteld. Zal het nog ooit allemaal goed komen? Het is een Suske en Wiske, bijgevolg vermoed ik van wel, maar het pad er naartoe is nog niet duidelijk, dus laat het volgende deel maar vlug verschijnen!

http://www.gky.be/wp-content/uploads/2013/05/amoras1.jpg

Ook de hoofdpersonages zijn geüpdatet: Lambik met een buikje, Wiske met borsten,... en toch zijn ze allemaal herkenbaar: de witte baard van Barabas, het strikje en kleedje met rode band van Wiske,.. Zo herkenbaar en toch zo anders. Daarnaast heeft de tekenaar de kansen van dit verhaal volledig benut: apocalyptische wereld - check, bad guy - check, Engelse butler - check, futuristisch lab - check, dood en verderf - check, Belgisch stamcafé - check... enfin alles wat je maar kunt wensen in één deel.

In het kort: Ik ben in ieder geval volledig mee. Schitterend initiatief en schitterende uitvoering.



Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.