stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Woestijnvalk 1 Martuba Airfield


De Noord-Afrikaanse veldtocht was de strijd tussen de geallieerden en de asmogendheden in Noord-Afrika tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit is in onze streken, een weinig bekende veldslag, maar is wel het uitgangspunt van deze strip. Bijgevolg een kleine introductie: de veldtocht kan opgedeeld worden in drie fasen. De eerste fase betreft de oorlog tussen de Italianen en de Britten, waarbij de eersten verslagen werden en teruggedrongen tot diep in Libië. De tweede fase startte met de Duitse inmenging in het conflict, toen Mussolini de hulp inriep van Hitler. Rommel kreeg toen de leiding over het Deutsches Afrikakorps en hij was in eerste instantie zeer succesvol. Hij kwam tot El Alamein in Egypte. De derde fase bestaat uit de inmenging van de Amerikanen, die de Franse koloniën Marokko, Algerije en Tunesië binnenvielen, terwijl Montgomery vanuit Egypte de aanval opende op de Duitsers. De Duitsers en Italianen werden teruggedrongen tot in Tunis en verloren de woestijnoorlog.

Deze strip begint in Libië in voorjaar 1942, toen de Duitsers nog midden in hun succesverhaal zaten. De lokale bevolking staat niet recht tegenover de Italianen en Duitsers. Neen, integendeel, ze bekijken hen positief. De jongeren zijn zelfs gefascineerd door hun aanwezigheid in de woestijn. Zeker hun vliegtuigen spreken hen aan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Ali regelmatig de fiets opstapt om de kunsten van de piloten te gaan bekijken. Ali heeft leren vliegen in een zelfgemaakte simulator. Verbazingwekkend genoeg, als hij plots de kans krijgt om plaats te nemen in een vechtersvliegtuig, en de motor in gang wordt gestoken, bewijst hij dat hij het effectief kan. Hierdoor wordt hij ingelijfd bij het Deutsches Afrikakorps. Niet, dat hij dit erg vindt. Hij is immers van Duits-Italiaanse afkomst en wil graag op zoek naar zijn echte ouders en ziet dit als zijn grote kans. Maar kan hij wel zijn vriendinnetje en zijn adoptie-ouders in de steek laten? Nog prangender is de vraag of hij de oorlog zal overleven, wetende wat de uitkomst is van deze veldslag?De cover is enigszins misleidend. Bij woestijn denk ik inderdaad wel aan geel zand, maar er worden een veelvoud aan warme kleuren gebruikt binnenin. Gelukkig maar, zo worden we getrakteerd op mooie landschappen, die ons meer geven dan eindeloos zand. Ook de architectuur en de kleuren van de planten benadrukken het warme gevoel in deze strip. Dit sluit naadloos aan met het succes dat de Duitsers in de oorlog hebben... voorlopig. Alles straalt optimisme en geluk uit.

In het kort: een prachtige opwarmer.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.