Recensie

Kronieken van de zwarte maan specials 2 Kop-of-munt


Kronieken van de Zwarte Maan Specials’ is een spin-off van de hoofdreeks die onlangs in deel 14 z’n slot kende. In deze nieuwe albums wordt telkens de levensloop van een van de belangrijkste personages uit de doeken gedaan. In dit tweede deel is het de beurt aan Kop-of-munt.
Wie eindelijk wil weten hoe een kleine boself een voorliefde voor draken ontwikkelde en hoe hij een meester-dief is geworden, moet dit album zeker ter hand nemen.

Waar verschillende andere reeksen de jeugdvertellingen van hun hoofdpersonage(s) op een radicaal andere, kinderlijke, manier brengen, blijkt dit zeker niet uit de tekenstijl van dit album. De sfeer is duister en weinig speels. Toch merk je aan de humor en de verhaallijn dat dit album veel minder zwaar is dan de tekeningen doen uitschijnen, vooral in het begin dan. Gaandeweg verslechtert de situatie waarin Nelfe, die later Kop-of-munt zal heten, zich bevindt en wordt tegelijkertijd de strip ook veel minder vrolijk. Het lot is de jonge elf duidelijk niet goed gezind en gedurende z’n leven krijgt hij nogal wat tegenslagen te verwerken. Het zijn die gebeurtenissen die de elf vormen tot wie hij is als volwassene...
http://www.bedetheque.com/media/Planches/froidp.jpg
Het verhaal is niet bijzonder, maar biedt voldoende afwisseling om het boeiend te houden. Het is tevens goed dat het beperkt wordt tot 1 album, hoewel meerdere delen zeker tot de mogelijkheden had behoord. Maar waarschijnlijk bestond dan het risico dat het een en ander als te langdradig ging overkomen. Wat ook in het voordeel van de auteur spreekt, is dat dit album perfect leesbaar is voor wie de hoofdreeks niet kent. Weliswaar ontbeer je enkele links naar wat in de toekomst allemaal zal gebeuren, maar dit vormt geen belemmering om te genieten van deze pagina’s.
http://imagesarticles.krinein.com/big/8386-arcanes-lune-noire-2-pile-ou-face-1.jpg
Tekenstijl en kleurgebruik passen niet steeds even goed bij de omstandigheden en toon van de vertelling, maar als je het geheel bekijkt is wel de juiste keuze gemaakt. De fletse kleuren accorderen goed met het kleurloze bestaan van de protagonist en de vaak dikkere lijnvoering geeft het geheel een eerder depressieve ondertoon.

Besluit: dit deel zal de liefhebbers van de Kronieken zeker bekoren. Op een eerder luchtige manier maak je kennis met de bewogen levensloop van Kop-of-munt vooraleer die Wismerhill leerde kennen.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.