stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Verdwaald (Debroey) 1 Verdwaald


Uitgeverij Oog&Blik | De Bezige Bij gaf onlangs de graphic novel ‘Verdwaald’ uit, het debuut van Shamisa Debroey dat ze kon realiseren met hulp van het Vlaams Fonds voor de Letteren. 2 jaar noeste arbeid werden dus beloond met een publicatie bij een grote uitgeverij...

Dit lijvige boek van ruim 110 bladzijden sleurt de lezer mee in een deels autobiografisch, deels aan de fantasie ontsproten verhaal. Het hoofdpersonage loopt een beetje verdwaald op de wereld omdat het gezin waar ze in opgroeide ontwricht was. De vader is haar onbekend, maar stuurt haar wel telkens op haar verjaardag een vis. De moeder was bijna constant op reis naar Afrika voor haar werk bij een NGO. De hoofdbrok van dit boek gaat over een vrouw, het hoofdpersonage dus, die in een café vruchteloos wacht op iemand. De vertellingen van haar beide ouders worden daarrond geweven en geven

In het begin is het niet steeds even duidelijk welk verhaal (eigenlijk zijn het meerdere verhalen) de auteur vertelt. Best is het om de tekst op de achterzijde goed te lezen vooraleer aan de lezing te beginnen. Eens duidelijk is dat de verhalen van de vader, de protagonist en haar moeder door elkaar lopen, kan je je meer verplaatsen in hoe het hoofdpersonage zich moet voelen en waar die allemaal aan denkt.

De tekenstijl zal niet voor iedereen weggelegd zijn. De combinatie van ruwe lijnen en felle pastelkleurige vlakken zitten echter goed in elkaar. Het door elkaar gebruiken van heel diverse materialen bezorgt het geheel een uniek en boeiend uiterlijk. Door het ontbreken van kaders, laat elke pagina zich in z’n totaal lezen/bekijken.

Dat dit boek de moeite waard is, blijkt wel uit het feit dat Uitgeverij Oog & Blik zich al engageerde om een tweede boek van Shamisa uit te geven.

Besluit: ‘Verdwaald’ is zeker een geslaagd debuut, maar zal zeker niet voor iedereen weggelegd zijn. Echt genieten doe je pas vanaf een tweede lezing.

Wie een interview met de auteur wenst te lezen kan terecht op de site van Stripelmagazine.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.