stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

De glazen degens 1 Yama


Wel, normaal moest hier het derde deel gerecenseerd worden maar door een verstrooide uitgever (waarschijnlijk een sprinkhaan in het wiel) viel deel één in de brievenbus. En wat bleek? Nog geen enkele recensie van 'De Glazen Degens' op Stripinfo. Shame on us, dus. Wel laten we dit even snel recht zetten en dit verhaal maken of kraken.

http://1.bp.blogspot.com/-yqQu4lc9Jjw/Up-qfbvSJpI/AAAAAAAAGw8/xly_-ziIc0I/s1600/Glazen.jpg

Toen het pakketje met strips werd open gemaakt en deze strip bovenop de stapel lag was de eerste indruk: Aha, een nieuwe reeks van Léo. De tweede was dan weer meer één van verwondering. De grote van het zwaard vergeleken met het frêle meisje die het op de rug torst is toch wel ongeloofwaardig. Twee maal fout, dus. de tekenares is Laura zuccheri, debutant in het genre, en het verhaal maakt ons bij het lezen duidelijk dat de cover niet helemaal klopt. Het moment dat dit kind met dat zwaard in de hand of rug op één prentje kan komen is niet echt correct. Dit glazen zwaard zal ze pas na een intense training uit de heilige rots kunnen halen. Maar we lopen op de feiten vooruit.

Vier zwaarden priemen door het heelal en belanden na een reis van ettelijke miljoenen, zo niet miljarden, kilometers op aarde terecht. Eén van die zwaarden komt terecht in de heilige berg van het volk waar Ashar dorpshoofd is, Irida zijn echtgenote en Yama de dochter. Dit volk wordt geterroriseerd door de Reiders van Orlant.
Ook Orlant heeft interesse voor dit zwaard en zakt af naar het dorp om het zwaard op te eisen, wat natuurlijk niet lukt want het is voorbestemd voor Yama, volgens de legende. Uit wraak eist Orlant Irida op als zijn concubine....

Het verhaal is een sprookje met goeden en slechten in een imaginaire wereld. De mensen lijken op ons, de kledij niet meegerekend, de dieren zijn zo geplukt uit de 'werelden van Aldebaran'. Het scenario lijkt me bekend, maar ik kan het niet thuis brengen. De goede verliest iets dierbaars, belust op wraak komt zij een leraar tegen die haar leert vechten en, dankzij deze man, keert ze terug om op te eisen wat van haar is.

Toch heeft het iets. De schattige Yama met haar twee staartjes die als een dolleman de kamer binnen holt met haar zelf afgeschoten prooi, de relatie met haar vader en moeder en de tirannieke Orlant die de perfecte slechterik is.

Een lekkere weglezer dus, zonder hoogstaande dialogen en verrassende wendingen. De volgende delen houden wel nog heel wat in petto.

http://media.archonia.com/images/samples/24/47/112447_s1.jpgDit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.