stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Ravian 22 Herinneringen aan de toekomst


Elke rechtgeaarde science-fiction-fan die reeds enige tijd de pampers ontgroeid is, zal de reeks ‘Ravian en Laureline’ wel kennen. Dit indertijd grensverleggende en inspirerende tijd-en ruimteverhaal kende z’n debuut in 1967. Een hele poos geleden dus. In 2010 kregen we het sluitstuk van de twee tijdruimte-agenten hun avonturen. Maar nu is er dus album 22...
‘Herinneringen aan de toekomst’ is wel en niet een nieuw album. Wie een compleet nieuw verhaal verwacht, komt bedrogen uit. De auteurs hebben immers een soort terugblik gecreëerd. Ze geven een overzicht van de voor hen meest memorabele momenten uit meer dan 40 jaar ‘Ravian en Laureline’ waarbij ze het verhaal laten vertellen door personages die bij de actie betrokken waren. Het is geen volledige reconstructie en/of samenvatting van die verhalen want er is ruimte voor interpretaties, alternatieve gezichtspunten en nieuwe ontmoetingen.

U merkte het reeds in de vorige alinea: veel verrassingen moeten er niet verwacht worden. De bestaande verhalen worden nog eens tot op de bodem uitgeperst in de vorm van een soort terugblik. Ergens was ik ontgoocheld dat er geen avontuur werd toegevoegd aan de reeks. Langs de andere kant heb ik er wel van genoten om nog eens te ‘surfen’ langs verschillende gebeurtenissen en werelden waar de protagonisten zijn langs geweest.Het deed me echt weer zin krijgen om deze superreeks nog eens te herlezen.
Jammer ook dat de kans niet is aangegrepen om een dossier toe te voegen aan dit boek. Een toevoeging van ettelijke pagina’s commentaar en niet eerder gepubliceerde schetsen en tekeningen gingen de aanschaf veel meer de moeite waard gemaakt hebben. Nu beperkt het plezier zich tot het nostalgisch terugblikken op de verhaallijnen en gedateerd aandoende tekeningen (wat wil je ook, na al die tijd?!). Tekenstijl en inkleuring houden dus de oorspronkelijke strips in ere en zijn bijgevolg niet in een modern jasje gestoken. Gelukkig maar, gezien de aard van dit album.

Kleine randbemerking die niets te maken heeft met dit werkstuk, maar wel met de uitgever: de kwaliteit van het album en het papier in het bijzonder is erg goed, getuige m’n wedervaren… Toen dit album kletsnat uit m’n brievenbus kwam waren de pagina’s afschrikwekkend aan het golven. Een nachtmerrie voor elke rechtgeaarde verzamelaar. Na een niet-geforceerde droogtijd bleken de bladzijden weer van een onberispelijke rechtheid te zijn. Oef! En dank, Dargaud!

Besluit: verzamelaars en fans (in zoverre het hier niet dezelfde mensen betreft) van de reeks zullen zeker tot aankoop over gaan. Voor niet-ingewijden zou ik het album afraden. Zij kunnen beter op zoek naar een paar oude verhalen.Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.