stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Bloedheet 1 Bloedheet


"Een gitzwarte thriller volgens de tradities van de Franse polar van de hand van Baru naar de roman van Jean Vautrin". Zo omschrijft Casterman deze strip. Als dat er niet voor zorgt dat de verwachtingen hoog gespannen staan dan weet ik het niet meer.

Het verhaal speelt zich af onder de verschroeiende zon van een bloedhete zomer. Gangster Jimmy Cobb is op de vlucht om uit de handen van de politie te blijven. Hij verbergt zijn buit vlakbij een boerderij tussen twee electriciteitsmasten en na minutieus afmeten van de afstand tussen de paal en de bergplaats neemt hij zijn intrek in die hoeve, er van uitgaande dat dit een oase van rust is. Maar hoe mis kan men zijn. De oase lijkt wel het voorgeborchte van de hel.Baru is een grote meneer in het plaatsen van personages-met-net-dat-verkeerde-trekje-meer in een decor. Je moet geen meesterskenner zijn om zijn tekeningen uit duizend andere te halen. Ze zijn zó typisch Baru. Ruwe pennenstreken op blanco pagina's, en decors die navenant zijn.

Met deze 'Bloedheet', naar een roman van Jean Vautrins, kon Baru zich helemaal uitleven. De strip baadt in een grimmige, extreem donkere sfeer aan de zelfkant van het leven. De gangster die terecht komt in een gezin met een schizofrene zoon, de nymfomane dochter, de gewelddadige vader, de ongelukkige moeder en de naïeve nonkel zijn slechts enkele karakters die in de loop van het verhaal verder worden uitgewerkt en versterkt. Je valt midden in het verhaal en de spanning wordt langzaam opgebouwd tot aan de climax. Een prachtig verhaal, meesterlijk bewerkt, getekend en ingekleurd door Baru.

Samen met het uitbrengen van de strip is er vanaf 18 maart een tentoonstelling Canicule/Bloedheet van Baru in het Belgisch Stripmuseum in Brussel. Daar kan je alle originelen van dit album gaan bewonderen, aangevuld met tal van kanttekeningen en een grondige analyse van Baru's boek.

En nog een leuk weetje: Canicule werd reeds in 1984 verfilmt met Lee Marvin in de hoofdrol. Voor meer info: Hier klikken
Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.