stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

De vaderlandsche geschiedenis 1 De vaderlandsche geschiedenis verteld door Cowboy Henk


Men neemt een portie geschiedenis van een willekeurig land, bijvoorbeeld België. Men laat daar de twee grootste absurde tekenaars en scenaristen op los en je krijgt een warmoes van feiten met nonsens. Het is al vaker gebeurd maar er zijn maar weinigen geslaagd.

Cowboy Henk, gecreëerd door Herr Seele en Kamagurka, mag ook een poging ondernemen. Het is een lijvig werk geworden van 70 pagina's, uitgebracht in hardcover. De cover is van een redelijk schreeuwend allooi maar typisch voor een Cowboy Henk en je vind er de hand van Herr Seele duidelijk in terug.

De Vaderlandsche Geschiedenis is een leuk boek geworden. Leuk omdat men je met waarheden om de oren slaagt maar die tegelijkertijd ridiculiseert.
Zoals het betaamt start men in de prehistorie, op het moment dat er voor de eerste maal sprake was van het oudste spoor van menselijk aanwezigheid in België, men neemt de bronstijd onder handen en de Romeinen moeten er ook aan geloven. En zo komt men via de middeleeuwen naar onze moderne tijd waar zelf Eddy Merckx voor de bijl gaat. Enfin, niets is hen heilig en alles wordt in het belachelijke getrokken.

Wat ook zijn charme heeft is de indeling van de strip. Op de linkerpagina heb je steeds een overzicht over één specifiek onderwerp in onze geschiedenis, uitgebeeld over één pagina, en dat wordt letterlijk in de verf gezet door de twee heren als een schilderwerk met de herkenbare Cowboy Henk-kuif die telkenmale terug komt. Op de rechterpagina heb je dan de geschiedenis verteld in stripvorm.

Een geslaagd experiment, zo zou ik deze strip willen noemen. Maar een risico voor de uitgever zal dit wel niet zijn. Alles wat Herr Seele en Kamagurka aanraken heeft door den band genomen wel succes. En 'De Vaderlandsche Geschiedenis' zal niet anders zijn.

Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.