Recensie

De teenloze adelaar 1 De teenloze adelaar


Binnenkort begint de Ronde van Frankrijk opnieuw. Voor vele (vooral Belgische) renners wordt dit weer afzien, vooral als de bergritten er aan komen. Maar het blijft een pleziertochtje in vergelijking met wat de deelnemers aan de eerste edities van de Tour moesten verbijten. Een ware overlevingsproef was het. Ritten van meer dan driehonderd kilometer lang op onverharde wegen. En dat met loodzware fietsen, met houten velgen. Lekke banden moesten de renners trouwens zelf herstellen, zoniet werden ze zwaar bestraft door de nietsontziende jury.

Je moest met andere woorden goed zot zijn om aan zo'n helletocht deel te nemen. Maar kandidaten waren er genoeg. De kranten berichtten gretig over de heroïsche pedaalgevechten op de Peyresourde, de Aspin en de Tourmalet en de renners waren razend populair bij het volk.

Ook Amédée Fario raakt besmet met de wielermicrobe. Koste wat het kost wil hij aan La Grande Boucle deelnemen. Om aan geld te geraken om een fiets te kopen bevoorraadt hij te voet het observatorium op de Pic-du-Midi in de Pyreneeën. Een gevaarlijke klus, vooral als het winter wordt. Amédées droom spat helemaal uiteen na een zware val, maar dankzij de steun van wielerfreak Camille Peyroulet, een astronoom die in het observatorium werkt, kan hij na zware inspanningen uiteindelijk dan toch deelnemen aan de Tour, tussen grote namen als Philippe Thys, Lucien Petit-Breton en Odile Defraye.

Wielerliefhebber Azrayen schreef en tekende met De Teenloze Adelaar een mooi eerbetoon aan de vermetele deelnemers aan de eerste edities van de Ronde van Frankrijk. Lax heeft zich duidelijk goed gedocumenteerd, wat de geloofwaardigheid ten goede komt. Maar De Teenloze Adelaar is vooral een verhaal over de moed en zelfopoffering die een mens zich moet getroosten om zijn doel te bereiken.

Het tekenwerk van Lax is weer fenomenaal. Vooral de manier waarop hij de Pyreneeën in beeld brengt spreekt tot de verbeelding. Maar ook de renners zelf: het zijn geen geföhnde dandy's, maar knoestige bonken met verweerde gezichten.

Met een vlijmscherpe demarrage snelt Lax in één ruk een pak collega's voorbij en levert met De Teenloze Adelaar een van de beste strips van het jaar af. Nu nog de dopingtest afwachten...Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.