stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Meer als het klikt 1 Meer als het klikt


'Meer als het klikt' is een samenwerking tussen de Duitser Kai Pfeiffer, wonende in Berlijn en de Belgische Dominique Goblet die dan weer in Brussel haar stekje heeft. De eerste gedachte die je dan hebt is: hoe zijn die elkaar tegen het lijf gelopen en hoe doen ze dat om die afstand te overbruggen wat tekeningen betreft? Wel, ze ontmoetten elkaar voor de eerste maal in Stockholm, slechts enkele weken voor de start van 'Meer als het klikt'. Kai kende Dominique haar werk reeds maar omgekeerd was dit totaal niet het geval. Toch kwam het idee van Dominique.

http://www.agendamagazine.be/sites/default/files/inline_wysiwyg_images/1444/image.cid_.jpeg

En zo begon er een samenwerking voor een zeer ambitieuze strip. Maar dit met enkele spelregels in gedachten. De eerste was dat elke pagina een strikte indeling zou krijgen. Een A4 werd gewoon in vier vakjes gedeeld. De tweede regel was een thematische. Het verhaal moest bestaan uit 'amoureuze ontmoetingen'.

Zo hebben Kai Pfeiffer en Dominique Goblet tekening na tekening gemaakt, een soort van spel tussen vraag en antwoord. En of dit alles nog niet complex genoeg was... Na 100 vellen spraken ze samen af om alles in een verhaal te gieten. Ze verknipten alle pagina's en maakten een totaal nieuwe indeling. Om alles wat samenhang te geven werden er nog een 50 vellen getekend, voornamelijk met bindteksten. Een must om de lezer toch wat houvast te geven, omschrijft Dominique dit in een interview. En dat is dan ook nodig.

De tekeningen zitten vol symbolen, vooral erotisch gericht. De kreeft, symbool voor de vrouwelijkheid, en de Buxus in falusvorm duiken te pas en te onpas op. Toch draait het hele verhaal rond een dramatische gebeurtenis. Een verdronken kind en het trauma dat dit bij de overlevenden teweeg brengt.

Aan de omschrijving hierboven kan je al duidelijk opmaken dat je hier niet met een traditioneel verhaal te maken hebt. Start, middenstuk en plot zijn hier totaal niet aanwezig. Maar het geheel is meer dan een stripverhaal. Elke vakje, elke penseeltrek is een klein kunstwerk op zich. Je geniet van de verwarring in de beelden, je verdwijnt in de onwetendheid en je verdrinkt in de kleuren. Dit stripverhaal noopt dus ook tot een herlezing. Bij een tweede lezing valt het verhaal nog beter in elkaar en begrijp je waar deze twee mensen je heen willen brengen.

Als je het verhaal leest zoals velen dit zullen doen, zonder enige achtergrondkennis, kan dit nogal verwarrend overkomen. Je mist de traditionele draad in het verhaal en als je dan denkt dat je die uiteindelijk toch gevonden hebt is die enkele prenten later weer verdwenen en zit je weer in een andere dimensie. Het is een verhaal tegen de mainstream in. Een probeersel, een test, een psychedelische aanpak maar zo mooi, zo hartverwarmend, zo... af.

Met 'Als het even klikt' neem je geen strip in huis maar een kunstwerk in boekvorm. Bries heeft hier een magistraal werkje op de markt gebracht, waarvoor dank.

http://www.agendamagazine.be/sites/default/files/inline_wysiwyg_images/1444/1444_plus_si_entente-def-fr_108-109_cmyk350_24cm.jpgDit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.