Recensie

Gung Ho (Nederlandse nummering) 1 Zwarte schapen


In een nabije toekomst, een apocalyptische omgeving maar niet de grauwe, lugubere beelden die we gewoon zijn te zien. Archibald (Archer) en Zacharias (Zack) Goodwoody komen via het spoor aan in Kolonie nr 16, ook wel Fort Apache genoemd. Toevallig? Niet echt. De twee broers hebben en vrij moeilijk karakter en zijn zowat overal buiten gebonjourd. Kolonie nr 16 is de laatste mogelijkheid om nog enigszins een normaal leven te hebben, weliswaar onder een zeer streng regime. Het leven is er zwaar, iedereen moet zijn bijdrage leveren aan de gemeenschap en, laat dit duidelijk zijn, er is geen plek voor zwarte schapen. Ava Kingston, een dame op leeftijd, zwaait er de plak, ook al is daar niet iedereen mee akkoord.
http://static.skynetblogs.be/media/149064/3084954443.JPG
Archer is de losbol van de twee, de versierder, de man die regels aan zijn laars lapt. Eens in het Fort leren ze al gauw leeftijdsgenoten kennen en hebben ze tergelijkertijd al de nodige vijanden gemaakt. Sommige van die tegenstanders zijn niet van de minsten binnen Kolonie nr 16 en dat zullen ze geweten hebben.
Maar het gevaar schuilt niet alleen binnen de muren, het grootste gevaar tracht een weg naar binnen te vinden. En dan is het pas bibberen geblazen.

Gung Ho zou zich, wat toebehoren betreft, vandaag kunnen afspelen. Alle accessoires die van toepassing zijn in het verhaal zijn eigentijds. En toch is het duidelijk dat de wereld een vreemde wending heeft ondergaan en dat de mens niet langer de enige heer en meester van de planeet is. Waar men zich in deze tijd verschuilt voor zijn medemens doet men dat in Fort Apache voor het onbekende dat buiten de muren een toegang tracht te forceren.

http://www.brusel.com/wp-content/uploads/2013/11/gung-ho-banner.jpg

De samenwerking met Paquet en Strip2000 werpt meer en meer zijn vruchten af. Van alle reeds gepubliceerde verhalen is dit wel de grootste verrassing. Het is compleet, af. Het heeft alles om te bekoren. Zowel de spanning intern als extern de groep afgewisseld met de nodige anekdotes als het onbekende dat om de hoek van elke pagina loert doet je tenen krullen en je haren ten berge rijzen.

Met Benjamin von Eckartsberg en Thomy von Kummant maken twee totaal onbekenden (of toch bijna) in het Nederlandstalige striplandschap een strip van zeer hoog allooi. Dat we van beiden ook nog mogen genieten van een andere reeks, ook door Gorilla uitgegeven, namelijk 'Kronieken van de Onsterfelijken', kan ons alleen maar bekoren.

Gung ho mag dus wel als DE grote verrassing aanzien worden bij het nieuwe label 'Gorilla'. Euforische woorden zouden alleen maar afbraak doen aan de kwaliteit van het verhaal, daarom deze bescheiden mening: WWwwaaaaaaaaauuuuuuuuuuuwwwwWW. En ik wik mijn woorden.

http://img15.hostingpics.net/pics/980112gungho.jpgDit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.