stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Ben X 1 Ben X


Meestal ben ik argwanig wanneer ik naar de verfilming van een boek kijk, of een verstripping van een film. Heel vaak is het werk in het originele medium sterker dan in de adaptatie. Ik maak graag een uitzondering voor Coppola’s Godfather dat een echt meesterwerk is, terwijl het oorspronkelijke boek van Puzzo eerder als aangenaam leesvoer valt te catalogeren. Peter Jacksons Lord of the rings kan wat mij betreft ook gerust zijn voet naast Tolkiens boek zetten.

Toen ik hoorde dat Ben X nu ook als strip op de markt zou komen had ik wel mijn bedenkingen. Het leek op het uitmelken van een succesvol verhaal: een jeugdroman krijgt een theaterbewerking en wordt verfilmd, ook een musical volgt. Waarom dan geen strip als volgende?

Maar het werkt. Het stripmedium, vooral als graphic novel dan, is bijzonder geschikt om dit verhaal over te brengen.

Het verhaal is genoegzaam bekend: een jongen met autismespectrumstoornis wordt gepest op school en vlucht in een virtuele wereld van het gamen, waar hij wél weet wat van hem verwacht wordt.

Alle emoties, en ook het ontbreken ervan, worden wonderwel weergegeven in de prachtige tekenstijl van Veerle Colle, een jonge Gentse die tekent onder de naam nDurlie.
De moeder die telkens op een muur botst, de paniek bij Ben als hij op de verkeerde bus wordt gezet, de stoerheid van de pesters, het komt allemaal tot zijn recht.

Vaak zeg ik aan vrienden en kenissen wanneer we over mijn passie (strips) praten dat de combinatie van een verhaal met de juiste grafische ondersteuning (tekenstijl, gezichtshoeken, inkleuring,...) een extra dimensie geeft aan het verhaal. Dat de boodschap die erin vervat zit zoveel sterker wordt, en veel duidelijker.Dit album is daarvan misschien wel het mooiste bewijs.

Het is hartverwarmend te merken dat jonge Vlaamse auteurs de weg naar de graphic novels hebben gevonden. Volhouden! En dit geldt ook voor de uitgevers!

Het zou me verbazen moest dit album niet hoog eindigen op de lijst van beste Nederlandstalige strip van dit jaar. Terecht!
Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.