Recensie

De reizen van Lefranc 7 De ondergang van het Derde Rijk


We zeggen en schrijven 1942-1943. De geallieerden krijgen de bovenhand en verdringen het Duitse leger langzaam maar zeker terug naar waar ze thuis horen: Duitsland. Dat dit niet zonder slag en stoot gaat weten we onderhand. De Britten, de Sovjets en de Amerikanen vormen een cordon rond de Duitse mogendheid en rukken op met enorme verliezen aan beide zijden als gevolg. De grootste gruwel komt dan pas echt boven. Dat ze er waren wist iedereen en gaven zelf de Duitse inwoners mondjesmaat toe maar wat de geallieerden in de concentratiekampen tegen kwamen tart elke verbeelding.

http://static.skynetblogs.be/media/149064/36845117.2.jpg

Dit epos bevat een korte samenvatting van wat in de tweede helft van de oorlog gebeurde. Kort want uiteindelijk heb je slechts een goede veertien volledige pagina's met feiten, de rest zijn foto's en tekeningen. Deze laatste geven dan weer een goed beeld mee van hoe het toen moet geweest zijn. Luchtaanvallen, grondaanvallen, stoottroepen, vernielde woningen, concentratiekampen en het uiteindelijke opruimen van het puin. Het tegenoffensief dat de Duitsers nog inzetten heeft gelukkig de oorlog niet in hun voordeel kunnen doen kantelen. Bovendien zat er nog heel wat in de pipeline van de architecten. Deze projecten bleven gelukkig enkel op papier. Als je wat van deze tuigen aan het werk wilt zien dan moet je er maar eens een andere reeks bij nemen, namelijk 'Wunderwaffen'.

"De ondergang van het Derde Rijk" is dus een leuk geïllustreerd boekje dat je nu niet echt als naslagwerk moet gaan gebruiken door de beperkte informatie die het bevat. De tekeningen maken dan weer veel goed. Ze zijn haarscherp maar schuwen toch de echte horror van deze verschrikkelijke periode. Deze reportage van Lefranc is zeker een opsteker.

https://branchesculture.files.wordpress.com/2015/05/les-reportages-de-lefranc-la-chute-du-reich-martin-plateau-weinberg-bournier-casterman-rommel.jpgDit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.