stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. We hebben de advertenties uitgeschakeld, maar misschien wil je overwegen de site te steunen met een gift?. Meer info?

Recensie

Het verdriet van Turnhout 1 Het verdriet van Turnhout


Ik ben geen man van principes. Ik hou er slechts enkelen in ere. Principes zijn voor muggenzifters en dat bekoort me niet. Eén van deze principes is dat elke strip die door mij gerecenseerd wordt van A tot Z gelezen is. Ja, zelf de bedankingen en het ISBN-nummer moeten voor de bijl. Bij 'Het verdriet van Turnhout' wou ik een uitzondering maken maar moet eerlijk zijn: blij dat dat niet gebeurd is.Het boek, geschreven door Robert Baeken, vader van Serge Baeken, heeft als hoofdpersoon een fictief iemand, Janus, maar speelt zich af tegen een zwarte achtergrond in de stad Turnhout en omstreken: de staking van de arbeiders van de papierfabriek. Op 17 juni brak in Turnhout een staking uit waarbij 500 arbeiders doorgingen tot de finish. De uitbuiting in de papierverwerkende industrie was een doorn in het oog van de socialisten, in die tijd nog de devil in disguise. Tegen deze achtergrond keert Janus terug naar zijn roots, na jarenlang in Rotterdam te hebben gewoond. Reden? Zijn vrouw heeft men dood terug gevonden in een Rotterdamse sluis op oudejaarsnacht 1909. Als 'rentenier' heeft hij niet veel om handen en staat dicht tegen een depressie. Hij zoekt contact met bewoners in zijn buurt door regelmatig een pintje te gaan pakken in een naburig café. Daar leert hij Charel Goovaerts kennen en een beetje later de weduwe die naast Charel woont. Voor die 'Zwarte Weduwe', twee huwelijken overleefde ze, krijgt hij gevoelens die hij al lang niet meer heeft gekend.'Het verdriet van Turnhout' werd dus geschreven door Robert Baeken. Hij doet dit met zoveel bravoure, gevoel, schetst een zwarte periode in het Turnhout van begin 20ste eeuw,... Het boek alleen al is meer dan de moeite om te lezen. Niet alleen omdat je dus heel veel informatie krijgt over deze periode maar ook omdat je beter beseft hoe de vete tussen katholieken en socialisten zo lang heeft stand gehouden. Dat de kattekoppen nog steeds niets van de sossen moeten weten is gekend maar dat het zulk extreme proporties kon hebben is onbegrijpelijk.Uit eerbetoon heeft Serge Baeken deze roman omgezet tot een Graphic Novel. Niet zo maar een strip zoals we die dagdagelijks voorgeschoteld krijgen met per pagina x-aantal plaatjes. Neen! Serge maakt er één lang plaatje van. Een aaneenschakeling van gebeurtenissen die één lange tekening zijn geworden. De ideale manier voor hem om zijn hele stad op een panoramische wijze naar het publiek te brengen. Deze Graphic Novel werd lang voorgepubliceerd in de gratis te verkrijgen Stripgids (gratis,toch als je in de provincie Antwerpen woont) maar met zijn kattenproject is het slotstuk lang uitgebleven. Ook heeft hij zijn personages omgetoverd tot insecten. Zo schoffeer je niemand maar leg je toch de nadruk daar waar je die wilt.

Zowel boek als strip zijn op zich zeer reële verhalen die je bij de keel grijpen terwijl het totaal beeld toch met een zekere romantiek doorweven is. Een prachtige combinatie dus die je bijwijlen een geweten schopt.

Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.