stripinfo.be wordt gratis aangeboden, maar de site in de lucht houden kost wel geld. Daarom vragen wij u vriendelijk uw ad blocker uit te schakelen op deze site. Bedankt voor uw steun.

Recensie

Roodbaard INT B5 De schrik van de zeven zeeën - Deel 5


Deze integrale bevat 'De kaperbrief', 'De bevrijding van Fort-de-France' en 'De onzichtbare piraat' en in tegenstelling tot de titel 'Roodbaard' gaan deze delen niet echt over Roodbaard, maar over zijn geadopteerde zoon Erik. En toch vind ik dat niet erg. Alhoewel Erik geen piraat wenst te worden, toch past de uitdrukking 'Zo vader, zo zoon' echt wel bij hem.

Het eerste verhaal opent met Erik in een slechte uitgangspositie. Niemand wil hem werk geven, want ze weten wie hij is, de zoon van.. Om toch werk te krijgen heeft hij aan de Franse koning aangeboden om in zijn dienst kaper te worden. De oorlog is immers terug herbegonnen en mogendheden maken van deze kapers gebruik om zo vlug 'manschappen' te hebben op de zeeën. Maar ook daar zijn ernstige twijfels over, want tja Erik is wie hij is, de zoon van.. Maar tegen alle verwachtingen in gaat de koning akkoord, echter de prijs is hoog. Erik krijgt een schier onmogelijk opdracht, het doorbreken van een omsingeling door de Engelse vloot die een Frans fort-stad belegerd houdt. Daar is nog niemand in geslaagd, maar Erik gaat de uitdaging aan.

In het tweede deel blijkt dat het doorbreken van het kordon rond Fort-de-France niet het ultieme antwoord is. Ze hebben nu wel extra voorraad maar ze zijn nog steeds belegerd en omsingeld. En verdere hulp lijkt niet in zicht. Opnieuw wordt er een beroep gedaan op Erik en zijn schip, ditmaal om te ontsnappen en hulp te zoeken. Echter het wordt al vlug duidelijk dat de enige, beschikbare hulp zijn vader is maar wil een piraat ht Franse koninkrijk helpen?

Natuurlijk lukt het uiteindelijk om Roodbaard te overtuigen en in het derde deel zien we dat hierdoor Roodbaard kon gaan rentenieren. Hij kreeg een officieel Frans pardon en trok zich terug uit de piraterij. Alleen worden er nu wel akelig veel schepen gekelderd door iemand die telkens de beruchte vlag van Roodbaard achterlaat. Erik kan niet geloven dat zijn vader terug begonnen zou zijn, maar gaat toch op onderzoek.

Dit klinken misschien wel allemaal als zeer complexloze, rechtlijnige verhalen, maar in realiteit zijn er veel meer tactische zetten, verraad, sluwheid, moed en doorzettingsvermogen in de drie verhalen dan zo maar even samen te vatten valt. Elke pagina verandert er iets in het spel en worden de pionnen opnieuw verzet. Zelden voorspelbaar, maar net daardoor leuk.

In het kort: ik herhaal, zo vader, zo zoon en meer moet dat echt niet zijn!

Dit is een officiële stripinfo.be recensie, geplaatst door een medewerker van ons team. stripinfo.be werkt samen met uitgevers om u deze recencies te brengen.